Június 14. Péntek, Vazul

Bécs még több bio-klimatizált utcát hoz létre

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klimatizált utca elképesztő ötlete már megszületett néhány éve. Akkor az arab világban éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen a sokszor akár 50°C-os melegben az emberek folyamatosan a hűsölés lehetőségét keresik. Csakhogy a klímaberendezések használata a nyílt térben a hatékonyklimatizálásközelében sincs. Most Bécs igyekszik klimatizálni 18 utcát.

A legzöldebb...

Bécs a legzöldebb város, a legélhetőbb hely, ahol valóban igyekeznek figyelni arra, hogy a természet helyet kapjon az emberek életében. Akkor hogyan lehetséges az, hogy klimatizált utcákkalbővítika várost?

kép: wien.gv.at

Egyszerű: biológiaiklimatizálástalkalmaznak. Bécs esetében nem a légkondik felpörgetéséről van szó, hanem olyan pihenőutcák kialakításáról, ahol megnövelik a növényzettel borított felületet, fákat telepítenek, így pedig jelentősen képesek csökkenteni a hősziget jelenséget. Ehhez jönnek még a szökőkutak és párakapuk, melyek szintén itt kapnak helyet, illetve az, hogy ezeket az utcákat teljesen elzárják az autós forgalom elől, igaz, egyelőre csak ideiglenesen.

Ragadós példa?

Ez az intézkedés ragadós kellene legyen, hiszen a városokban a hőszigetek kialakulása jellemző probléma. Sajnos hazánk fővárosa sincs jobb helyzetben ebből a szempontból, sőt, a második, leginkább melegedő város Közép-Európában.

A hősziget hatás elkerülése érdekében a növényzettelepítéseés a párolgás fokozása mellett a bécsiek az utcákat is átfestik. Ez megint egy olyan intézkedés, mely bár feleslegesnek tűnik, nagyon is hasznos. A sötét felületek ugyanis – mint az aszfalt vagy éppen a háztetők - magukba zárják a meleget, ezzel pedig jelentősen hozzájárulnak a hőszigetek kialakulásához. Az utcák világosabb színű burkolata vagy a fehér cserepek alkalmazása jelentősen csökkenti a városokban megrekedő meleget.

kép: APA-EORG HOCHMUTH

Bécs számára a klimatizált utcák nemjelentenekújdonságot, hiszen már egy ideje négy utcát is így alakítottak át, méghozzá tartósan, vagyis többé nem is igen lesz belőlük megszokott utca. Helyette pihenni, beszélgetni lehet bennünk, a rengeteg kihelyezett asztalnál, vagy a párakapuk alatt sétálva hűsölni. Ez pedig bizony hatalmas lépés az élhető város irányába, nem véletlen, hogy Bécs már nem először ér el kimagasló eredményeket ezen a téren.

lead kép: b2b.austria.info