Május 11. Szombat, Ferenc

Banán, kávézacc, tojáshéj-ne dobja ki, használja fel a kertjében! 

Zöld zóna
2020. május 09. 14:00
null

A háztartási szerves hulladékok nagy része kiváló komposzt alapanyag, így hiba lenneegyből mindenteleve a kukába hajítani! Sőt, vannak köztük olyanok is, melyek akár azonnal felhasználhatóak, hiszen remekül felhasználhatóak, főleg a talaj minőségének javításához. Így nem csak ápolhatjuk kedvenc növényeinket velük, de környezettudatosabbá is válhatunk így.

Kávézacc

Szinte minden háztartásban keletkezik, és sajnos nagyon sokan vannak, akik a szemetesbe dobják. Pedig a nitrogénben gazdag kávézacc egy igen jó talajjavító, ráadásul savanyítja is azt, így bátran hozzáadhatja az ilyen talajt kedvelő növények alá (pl.ciprusok, magnóliák). Persze csak mértékkel használja, nehogy túlságosan elsavanyítsa, valamint arra ügyeljen, hogy jól dolgozza bele a földbe, nehogy a felszínén maradva megpenészedjen! Használható továbbá a veteményes földjéhez, illetve fűmagvetés előtt is, hogy azok minél jobb közegbe kerüljenek és sűrűn nőjenek.

kép: eatyour.coffee

Banánhéj

A banánhéj a kávézacchoz hasonlóan szintén értékes tápanyagokkal dúsítja a talajt, hiszen rengetegkáliumban, foszforban és kalciumban bővelkedik. A banánhéjat felvágva felhasználhatja magában is, de akár 2 napig vízbe áztatva készíthet belőle speciális öntözővizet is, mellyel serkentheti a növények növekedését. Ha van egy kis ideje, az is remek megoldás, ha kiszárítja a banánhéjat, majdleőrli, és így keveri a talajhoz. A banánhéj másik előnyös hatása, hogy a levéltetveket is távol tartja, sőt, el is űzi őket, ha már megjelentek!

Hamu

A fa tüzelése után keletkezett hamut is érdemes felhasználni, ugyanis biztosan meg fogják hálálni a növényei. Bizonyára tudja, hogy bár az erdőtüzek során számtalan fa -és sok minden más- válik a lángok áldozatává, ám a tűz nyomán keletkezett hamu igen értékes tápanyagforrás a talajnak, így utána újra buja növényzet fogja takarni a területet. A földet lúgossá teszi, így arra vigyázzon, a savanyú talajt kedvelő növények alá ne tegye, ám pl. a paradicsom palánták, bab, répa és sok más zöldség a veteményesben biztosan meghálálják majd.

kép: napoleonfireplaces.com

Teafilter

Teakészítés után a használt filtert sokan a szemetesbe hajítják, pedig a rózsákpl.: kifejezetten szeretik a csersavakban gazdag tealeveleket, így az gyorsabban nő, ráadásul több virágot is fog hozni. Sőt, egyesek szerint még a tetveket is távol tartja (pl.: csalántea).

lead kép: gardeningknowhow.com

szemétvissza a természethezmaradj otthonlakásnövénytápanyag