Június 16. Vasárnap, Jusztin

A koronavírus olyan lehetőséget adott a kezünkbe, amilyen ezelőtt sohasem volt!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sokszor lehet hallani, hogy a koronavírusalapvetőenváltoztatja meg világunkat. Ezt azonban nehéz értelmezni, hiszen ez nagyon sok részletet érinthet az életünkben. Mégis mi az, ami alapvetően megváltozhat?

Tudatosság

A járvánnyal kapcsolatos intézkedések néhány dologra biztosan rádöbbentették az embereket. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy a jelenleg végzett munkák egy igen jelentős része egyáltalán nem igényel személyes jelenlétet. Ahomeofficenagyon gyerekcipőben járt egy-két évvel ezelőtt, most azonban hatalmasat lépett előre.

kép: einfochips.com

Az emberek igyekeznek keveset eljárni a boltokba, inkább mennek a természetbe, ahol együtt lehetnek anélkül, hogy mások túl közel kerülnének hozzájuk. Így már nem családi program a vásárlás, és nem is járkálunk minden nap a boltokba. Tudatosan kezdtünk fogyasztani, beosztva az ételeket. Egy, akár két hétre is előre tervezünk, és így a családi költségvetés is sokkal jobban jár, akár havi több tízezer forinttal is!

Sokkal jobban figyelünk a természetre, hiszen most érezzük igazán, mekkora is a jelentősége. Az erdők, parkok jelentősége ugrásszerűen nőtt meg, hiszen most igazán ez az egyetlen valós lehetőségünk van a kimozdulásra. Ez a tudatosság pedig velünk marad, hiszen érezzük - többek közt a pénztárcánkon is -, hogy ez jobb, és még csak nem is olyan nehéz.

Környezet

A kijárási korlátozások világszerte lelassították az embereket. Nem utazunk annyit, a repülőgép forgalom drasztikusan visszaesett. Nem is autózunk annyit, és haigen, akkor sem olyan nagy távolságokra. Ez pedig az olajipar válságát is elhozta. Mióta csak kitermeljüka feketearanyat, sohasem fordult elő, hogy hordónkénti ára 10 dollár alá essen. 2020 április 20-án azonban megtörtént a lehetetlen, és az olaj ára -38 dollárra esett. A raktárak és tározók szintemegteltek, vagyis a világ kénytelen leállítani a kitermelést.

kép: businesstoday.in

Ennek gazdasági hatásaiborzalmasak,l ráadásul, hogy a piacon újra profitot lehessen elérni a készletekből sokat meg is akarnak semmisíteni, de ezen hatásokmellett észre kell venni azt is, hogy az emberiség messze nem függ annyira az olajtól ma, mint azt eddig gondoltuk.

A légszennyezettség visszaesése, a folyók tisztulása, az állatok újra megjelenése olyan élmény, melyet a legtöbben nem szeretnének újra elveszteni. A tudósok felhívják a figyelmet, hogy soha ezelőtt nem volt még ilyen lehetőség a kezünkben arra, hogy egy lényegesen tisztább, élhetőbb és fenntartható jövőt hozzunk létre, és ehhez nem is kell más, csak az, hogy aminek most örülünk, azt megtartsuk, fejlesszük, hiszen most nem kell hozzá nagy erőfeszítés, már csak egy kis lökés hiányzik.

lead kép: gasworld.com