Június 24. Hétfő, Iván

A guruló napelemes otthon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa kapcsán az utazási szokásainkat kénytelenek leszünk átalakítani. Nem is igazán arról van szó, hogy olyan újításokkal próbálunk javítani az utazás károsanyag-kibocsátásán, mint a Hyperloop. Alapjaiban kell átgondolnunk a lehetőségeinket.

Elektromosan

Az, ahogyan eddig tekintettünk az utazásra, biztosan nem fenntartható szemlélet. Mindenkit vonz a lehetőség, hogy 10 000 forintbólretur repjegyet vegyen egy városba, ahol még sohasem járt. Csakhogy, ha ezt tesszük - és megtesszük egy évben 5-6 alkalommal is – azzal olyan környezeti terhelést hozunk létre, amivel nehéz felvenni a versenyt, nagyon nehéz azt kiváltani, semlegesíteni.

kép: allbrandcs.com.au

Vagyis a repülést, legalábbis ilyen mértékben biztosan el kell felejteni. Marad a vonat, ami jó alternatíva, és marad a kocsi, ami szintén hasznos, akkor, ha elektromos, és a tiszta energiákra való átállás is megtörténik. De mi a helyzet a szállásokkal? Hiszen csak azért területeket elvenni, lakásokat fenntartani, hogy időszakosan ki lehessen adni őket, nem éppen környezetbarát. De ennél is fontosabb, hogy nem túl olcsó.

Lakókocsi

Jó alternatíva lehet egy lakóautó, de sajnos kompromisszumokat kell kötni. Hiszen energiát csak akkor tudunk használni, ha csatlakozunk a hálózatra, vagyis nemigen állhatunk meg ott, ahol csak szeretnénk.

Most azonban már elérhetőek azok a lakóautók is, melyek napelemekkel vannak ellátva. Ez lehetővé teszi, hogy tiszta energiávalműködjön a guruló lakásunk akkor is, ha csak az erdő szélén állunk meg vele. Persze a vízhasználat még így is gond lesz, de ez is egy lépés előre.

kép: allbrandcs.com.au

Az árral azonban most is lehetnek gondok, hiszen egy ilyen járgány nem olcsó. A technológia fejlődése, és az átalakuló utazási szokások azonban ezen is változtathatnak, hiszen, ha megnő a kereslet, akkor megjelennek a versenytársak és az árak is csökkenhetnek.

A fejlesztés persze nem állhat le, hiszen az igazán környezettudatos lakóautóhoz nem ártana az sem, ha maga az autó is elektromos hajtással rendelkezne, de ez egyelőre még elmaradt. Pedig így az energia is tovább megőrizhető lenne, sőt, az autó hatótávján is lehetne javítani vele.

lead kép: practicalcaravan.com