Június 13. Csütörtök, Anett

Több a rovar a bio földeken, mint máshol

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ipari léptékű mezőgazdaság bizony olyan csapást mér a bolygóra, amit nagyon nehezen fog tudni kiheverni. És persze ehhez az is kell, hogy végre leálljunk a hatalmas monokultúrákkal, és áttérjünk abio gazdálkodásra, az ökológiai szemléletű élelmiszer termelésre. Ennek a rovarok is nagyon örülnének.

Mezőgazdaság

Nyilván szükséges, hogy nagy mennyiségű élelmiszert termeljünk, hiszen sokan vagyunk. Az már egészen más kérdés, hogy hogyan istesszükezt, illetve, hogy a pazarlás visszaszorításával lényegesen kevesebb új területet kellene művelés alá vonni.

kép: biobrief.org

A bevett módszer szerint hatalmas táblákban termesztjük a növényeket, úgynevezett monokultúrákban, vagyis egy tábla egy növény formációban. Ezeket pedig rendszeresenvegyszerezzük, műtrágyázzuk, hogy a hozamot maximalizálni lehessen.

Csakhogy ez nagyon nem tesz jót a biodiverzitásnak, rovarok milliói lelik halálukat a vegyszerek miatt, és ezzel bizony sok növény termesztését is veszélybe sodorjuk. Ha csak nem szeretnénk kis ecsetekkel elvégezni a gyümölcsfák beporzását, akkor a rovarok mindenképpen védelemre szorulnak.

Sokkal jobb abio

Az, hogy az ökológiai gazdálkodás, a monokultúrák elhagyása, és a vegyszerek természetes, biológiai védelemre való cserélése jobb terméshozamot biztosít, már régen nem titok. Most Jan ChristianHabel, a Salzburgi Egyetembiotudományokkalfoglalkozó munkatársának vezetésével egy kutatócsoport arra is rávilágított, hogy a rovarok is sokkal jobban kedvelik az így megművelt területeket.

kép: Barta IV

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy csak a pillangó fajok közül 60%-kal több jelent meg ezeken a területeken a kihelyezett csapdák bizonyítéka alapján. De összességében is kétszer annyi rovar él az ilyen területeken, mint a hagyományos mezőgazdaság óriási tábláiban. Ez pedig egyértelmű előny. Nem csak azért, mert sok olyan lepkefajt is megfigyeltek a kutatók, melyek a kihalás szélén állnak, hanem azért is, mert így jelentősen növelhető a biodiverzitás, és egy olyan biológiai védelmi rendszer épülhet ki, melyben nem a vegyszerek, hanem a rovarok döngicsélése és a madárdal ajellemző.

A mostani tanulmány tehát egy újabb szög a hagyományos mezőgazdaság koporsójában. A változáshoz azonban az is kell, hogy az átállást megfelelő eszközökkel támogassák az országok, hiszen minden változás alapja a megszerezhető profit feltornázása, és a befektetett összeget minimalizálása. Hogy a támogató környezet létrejöjjön a vásárlóknak is hatalmas szerep jut, hiszen, ha kifejezetten keresik, és a vásárláskor előnyben részesítik az ökológiai gazdaságok termékeit, akkor olyan versenyhelyzetet hoznak létre, amelyben az átállás a profit miatt indokolt lesz.

lead kép: nytimes.com