Június 25. Kedd, Bocsárd

Talán túl kevés figyelmet szenteltünk a gombáknak - ezen változtatni kéne!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A gombák alaptalanul elhanyagolt életformák, melyekkel nagyon keveset foglalkozunk. Egy jó kis őzlábgomba, vagy némi csiperke, és itt meg is álltunk. Persze azt tudjuk, hogy a légyölő galóca minden mesekönyvben megjelenik, de a gombákról a legtöbben ennyi tudást szednek csak össze. Pedig megoldást jelenthetnek az klímakatasztrófára, avegyszerezésigondokra, sőt, a sugárszennyezésre is.

Vegyszerezésés klíma

A gombák egy sor különleges tulajdonsággal rendelkeznek. Számos fajuk él szerte a világban, igazából szinte mindenhol megtalálhatóak. Azon túl, hogy egy részük kiváló táplálék, a gombák egyes fajai olyanantivirálisés védő tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek tökéletesen alkalmazhatóak a mezőgazdasági termelésben. Ráadásul ezek természetes anyagok, maradéktalanul lebomlanak, vagyis nem kell attól tartani, hogy felhalmozódnak az élelmiszerekben, és minket is mérgeznek.

kép: asianscientist.com

A klímakatasztrófa elleni védekezésben is nagy szerepet játszhatnak, mivel agombákegy sor olyan anyagot képesek biológiai úton, viszonylag gyorsan lebontani, melyeket mi, emberek hulladéknak tekintünk. Ezzel megkötik az ezekből az anyagokból a bomlás során kiszabaduló üvegházhatású gázokat, ami hatalmas segítség, tekintve, hogy a hulladékaink tetemes mennyiségben termelik ezeket a gázokat, nagy mértékben hozzájárulva ezzel a klímakatasztrófához is.

Különleges lehetőségek

Többször felröppentek már olyan hírek, hogy léteznek bizonyos baktériumok, melyek képesek lebontani a műanyagokat is. Nos, World ofFunginevű szervezet 2018-as jelentése kitér arra, hogy ilyen gombafajok is léteznek, ráadásul kifejezetten gyorsan dolgoznak, és nem igényelnek plusz tápanyagokat sem, vagyis tényleg “megeszik” a műanyagokat.

kép: forestfloornarrative.com

Megoldástjelenthetnekazenergiaiparhulladékaira is. A tiszta energiákra való átállás kikerülhetetlen velejárója az atomenergia, legalábbis addig, míg stabilabb termelési megoldással nem állnak elő a tudósok az áramtermelésre a szél, a Nap vagy más alternatívenergiaforrásesetében. Csakhogy az atomenergia olyan hulladékokat termel, melyek több ezer évig is képesek szennyezni bármit, amivel csak kapcsolatba kerülnek, legyen szó vízről, földről vagy levegőről. A gombák azonban elképesztően jól képesek alkalmazkodni. A csernobili erőmű elhagyott területén is több olyan gombafajjal lehet találkozni, melyekről bebizonyosodott, hogy bizony éppen a sugárzást képesek energiává alakítani, vagyis technikailag a sugárzást falják fel.

Termékek

A gombákból ráadásul nagyon sok termék is előállítható, helyettesíthető, ilyen apolisztrirolhab, mely fontos része az ipari termelésnek. De ide lehet venni a divatipart is. A gombák ugyanis az állati bőrök helyettesítésére is alkalmasak, sőt, gyógyszeralapanyagokat termelnek, épületalapanyagként szolgálhatnak, és még bioüzemanyagot is adnak az emberiségnek. A gombák elfeledett világát mindenképpen újra fel kell fedezni, hiszen olyan megoldásokat kínálnak, melyekről eddig csak álmodhattunk.

lead kép: kidsdiscover.com