Április 27. Szombat, Zita

Növényekkel könnyebb a karatén is

Zöld zóna
2020. április 10. 12:00
null

Most, amikor mindenki otthon rostokol, valahogy egyre - másra érkeznek azok a cikkek és hírek, melyek a növények jótékony hatásait taglalják. De mi van akkor, ha a lakásunknak nincs erkélye, így nem is igazán tartunk növényeket?

Karantén

A bezártság már önmagában sem éppen egy kellemes dolog, sem akkor, ha egyedül vagyunk, sem akkor, ha valakivel összezárva. Az ember társas lény, vagyis az, hogy elzárják a szociális ingerei nagy részétől olyan gondokat okozhat, amikkel bizony foglalkozni kell.

Tény, hogy bizonyos betegségek, mint például a szív és érrendszeri problémák megjelenésének esélye megnő az elzártság alatt, ezzel az orvostudomány már rég foglalkozik. Az sem meglepő, hogy a depresszió megjelenési aránya is lényegesen magasabb az izolált környezetben. De mi van akkor, ha nem vagyunk betegek, egyszerűen csak rossz a kedvünk?

kép: runtedrun.com

Nem kell, hogy a dolog betegségig fajuljon, úgy is jellemző lehet a levertség, kedvetlenség, hiszen a karatén nem a világ legnagyobb bulija. És itt jönnek a képbe a növények. Mivel az ember a természet része - akármennyire is igyekszünk ezt másképpen értelmezni -, így szüksége is van az interakciókra, a növények közelségére, a madárdalra, és minden egyébre, mely a természetes közegének velejárója.

Az erdő gyógyít

A léleknek, illetve a mentális állapotnak nem csak jót tesz, egyenesen szükséges, hogy hetente néhány órát a természetben tölthessünk. Ha pedig bezárva töltjük mindennapjainkat, akkor a rövid egészségügyi séták sem elegendőek, hogy jobban érezzük magunkat. A lakás növényei azonban ezen képesek változtatni. Ehhez nyilván nem egy darab kaktuszra lesz szükségünk, de jó, ha tudjuk, hogy egy zölddel kellemesen ellátott szoba a hangulatunkra is nagyon jótékony hatással van.

kép: casadevalentina.com.br

A növények kiválasztásánál pedig az esztétikum mellett egy sor más szempontot is figyelembe vehetünk, hogy hatásuk maximális legyen. Nem csak a levél dísznövények lehetnek a lakás ékei, választhatunk gazdagon virágzó fajtákat is. Léteznek jó levegőtisztító tulajdonsággal rendelkező növények, és olyan különlegességek is, melyeknek nincsen szükségük cserépre a növekedésükhöz. A választék óriási, és a növények számára minden lakásban, még a legapróbban is lehet helyet találni. A kedvünk pedig biztosan jobb lesz, ha egykis természetet csempészünk a lakásunk magányába.

kép: thenordroom.com

erdőmaradj otthonkaranténnövénydepressziótest és lélek