Május 27. Hétfő, Hella

Ne locsolja el a fél fizetését a kertben! 

null

A kert tulajdonosok gyakran szenvednek az állandó öntözés miatt, mely nem csak drága, de az erősen fogyóban lévő édesvíz mennyiségének sem tesz jót. Hogy ne locsoljon el nagyobb mennyiségeket, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni, melyekkel víztakarékosan tarthatja fenn udvarát.

Vízre szükség van, de legyen takarékos

Nincs mese, vízre szüksége van a növényeknek, nem is kevésre, és nem elég, ha csupán a talaj felszíne nedves, ugyanis a mélyebb rétegekhez, ahol a gyökérzet található, odáig le kell érnie a víznek. Amennyiben ezt az időjárás nem oldja meg helyettünk, nekünk kell kézbe venni az utánpótlást, máskülönben növényeink elszáradnak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy hatalmas mennyiségű (ivó)vizet locsoljunk szét a kertünkben, hiszen az egyrészt igen drága, másrészt közel sem környezetbarát. Hogy mégis miket lehet a víztakarékos porta érdekében tenni?

kép: gardenerspath.com

Gyűjtse az esővizet

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az esővíz gyűjtése, hiszen a növényeknek teljesen felesleget tisztított vizet adni. Ehhez a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás egy nagyobb hordó az ereszcsatorna alá, mely szépen telik egy-egy kiadósabb esőzés után. A felgyűlt esővizet pedig bármikor szétlocsolhatja.

Kút

Bár egy kút kiépítése nem olcsó, kell hozzá jó szivattyúberendezés is, ám vízdíj hiányában egy idővel megtérül az ára, ráadásul igen környezetbarát megoldás. Fontos tudni, hogy milyen víz van a kútban, hiszen, ha csupán talajvíz, akkor az egyedül öntözésre használható!

Csepegtető rendszer

Szintén környezetbarát megoldás a csepegtető rendszer kiépítése, mivel ekkor a víz csakis arra a helyre megy ahová szeretnénk, és folyamatosan nedvesen tartja a talajt, a gyökérzet megkapja a számára szükséges utánpótlást. Ha nem akar profi megoldást, akkor az is jó, ha ürespetpalackot vagy PVC csövet kilyukaszt pár helyen, és leszúrja az adott helyre és megtölti vízzel.

kép: gardenerspath.com

Mulcs

Ez esetben a leterített mulcs (mely lehet pl.: fenyőkéreg, széna, fűnyesedék) megakadályozza a kilocsolt víz gyors párolgását, így a növényeknél lévő talaj lényegesen hosszabb ideig marad nedves, mint mulcs nélkül. Azon kívül, hogy remekül megtartja a vizet, a szerves mulcs pluszban értékes tápanyaggal is ellátja a területet, ráadásul igen mutatóssá is varázsolja a kertet! Amire figyeljen, hogy min.5-7 cm vastagon szórja le!

Szárazságtűrő növények

Kézenfekvőnek tűnik, mégis a legtöbben nem eszerint választanak növényeket, pedig igen sokat lehet azon spórolni, ha szárazságtűrő, őshonos növényeket ültetünk (vagy legalább azok vannak többségben). Ilyenpl.: alevendula, cserszömörce, kövirózsa, varjúháj, kokárdavirág, törpe japáneredeifenyő, japánfű.

lead kép: gardenerspath.com