Július 17. Szerda, Elek, Endre

Ne füstöljön, mert nagyon sokba kerülhet! 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírussal kapcsolatban azzal már egy ideje tisztában vagyunk, hogy veszélyesebb azokra az emberekre, akik a levegő minősége szempontjábólszennyezettebbterületeken élnek. Vagyis a kertes házak övezete jobb helyzetben van. Legalábbis addig, míg be nem indul egy borzasztóan rossz szokás, a kerti hulladék égetése.

Füst és szmog

Jön atavasz, az emberek pedig kitakarítják a kerteket. Ez a legtöbb esetben lassú folyamat, hiszen nemigen van idő a kertben szöszmötölni, és a legtöbben inkább zsákokba teszik a hulladékot, hogy elszállítsák azt. Most azonban nagyon sokan otthonról dolgoznak, vagy kényszerpihenőn vannak, vagyis bőven van idejük a kert szépítgetésére. Ez pedig azt is eredményezi, hogy gyorsan akarnak megszabadulni a kerti hulladéktól, nem akarják hetekig nézni a zsákokat a kertben.

kép: Tomasz Sienicki/wikipedia.org

Ennek megfelelően összegereblyézik a leveleket, gallyakat, más zöldhulladékot, és alágyújtanak. Azon túl, hogy rengeteg élőlény lapulhat az avarkupacokban, melyeket korábban összeszedtünk, a hulladék égetése károsanyag-kibocsátás szempontjából is nagyon rossz ötlet. Egyetlen kupac avar 6 órás égetése olyan, mintha 250 busz folyamatosan, 24 órában okádná ránk a kipufogógázt!

Tilos és drága

Nem csak a kialakult helyzet miatt, hanem alapvetően is sok helyen egyszerűen tilos a kerti hulladék égetése. A lakosság számára a komposztálás, vagy a zöldhulladék elszállítás adott, mint lehetőség. Élni is kell vele, mert aki fellobbantja a gyufát a kupac alatt, és füstölésbe kezd, számíthat rá, hogy bírsággal sújtják. Nem is kis összegűvel, akár több százezer forint is lehet az összeg, ez pedig önmagában is nagyon sok pénz, hát még akkor, ha az embernek tartalékolnia kell a járvány miatt.

kép: fdbd.org

A szmog bizony súlyosbíthatja a koronavírus teremtette helyzetet, nőhet a fertőzöttek száma, éppen ezrét kiemelten figyelnek a füstölésre. Ez pedig a fűtésre is igaz, hiszen hazánkban nagyon sokan melegednek szemét égetése mellett. A műanyagok, gumi, és más hulladékok eltüzelése ugyan meleget lehet, hogy ad, de jelentősen rontja az adott terület levegőminőségét, ráadásul a gázok egy része mérgező is. A fűtés ezért azokon a helyeken, ahol csak szilárd anyaggal lehet megoldani, mindenképpen fával történjen, lehetőleg szárazzal, hogy a lehető legkisebb legyen a füstkibocsátás. A hulladékok égetése fűtés szempontjából is tilos, és büntetést von maga után!

lead kép: Jorge Royan/commons.wikipedia.org