Június 14. Péntek, Vazul

Milánó úgy döntött, más útra lép a járvány után

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy város környezetbaráttá alakításának egyik legfontosabb eszköze, ha képes jelentősencsökkenteiajárműforgalmat. Ehhez olyan változtatásokra van szükség, melyek meglépése erős ellenérzéseket vált ki, arról nem is beszélve, hogy brutális dugókat okoz az utakon.

Milánó

Milánó mindezek ellenére úgydöntött, nagyszabású tervet valósít meg azért, hogy jelentősen csökkentse a városban az autóforgalmat. Természetesen a cél a sokkal tisztább levegő, hiszen Milánó egyike Olaszország legrosszabb levegőjű régiójába tartozó városoknak, és mint ilyen a koronavírus is borzalmasan erősen érintette.

kép: travelweekly.com

Ma már tudjuk, bizonyított tény, hogy a légszennyezettség mértéke erősen közrejátszik abban, mennyire halálos a koronavírus az emberekre nézve. Vagyis a tisztább levegőjű város nem csak a környezetvédők érdeke, hanem mindenkié. Hiszen nem szabad elfelejteni: avirológusokmár most figyelmeztetnek, nem a koronavírus járvány lesz az utolsó a sorban, mostantól erre is fel kell készülni!

Megelőzés és időpont

Az autók kiszorítása a városból tehát egyfajta járványmegelőző lépésnek is tekinthető, persze más szempontokból is hasznos. Milánó tervei szerint összesen 35 kilométernyi autóutat von el a közlekedéstől, és azokat sétálóutcákká, ésbicikliutakkáalakítja át. A lépés nem csak a levegő minőségének tesz majd nagyon jót, hanem a gazdaságnak is.

kép: growingleader.com

A városban ugyanis elfogyott a hely, vagyis minden gazdasági tevékenység az üzletek falain belülre szorult. Ezzel a lépéssel azonban a kézművesek, kávézók, éttermek és számos más bolt is kitelepülhet az üzlethelyiség elé, és ez nagy segítség lehet a gazdaság felélesztésében is.

Nem utolsó sorban Milánó, mint nagyváros ezzel a lépéssel egy olyan példát állít a többi város elé, melyet könnyedén lehet követni. Azzal, hogy egy ilyen veszteségeket okozó járvány után hozzák meg ezeket az intézkedéseket, akkor, mikor a kijárási korlátozások még élnek, az emberek sem hőbörögnek, inkábbüdvözlika kezdeményezést, hiszen az ő érdekükben történik. Az átalakítás már nyilván későbbre tolódik, de a tervezés és a lezárások már most megvalósulhatnak, vagyis azújraindulóforgalom már azátalakítottrendszerrel találkozik, könnyebben alkalmazkodik.

lead kép: wallmpapercave.com