Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Konyhakert a lakásban, akár ablak nélkül? Igen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az otthon megtermelt élelmiszerek reneszánszukat élik. Most, hogy a legtöbben a négy fal közé szorultak, és igyekeznek a minimálisra csökkenteni az egymással való érintkezést, még értékesebbek azok a zöldségek és gyümölcsök, melyeket otthon, vegyszer és bármilyen más ember általi beavatkozás nélkül lehet termeszteni. Ez most ráadásul még egyszerűbb lehet.

Bárhol?

Növényeket termeszteni igazából bárhol lehet. Ha van egy kis kert, akkor minden adott, ha van balkon, és néhány cserép, akkor is meg lehet oldani. De tulajdonképpen egy ablak is elegendő, sok növényt ugyanis még így is lehet termeszteni.

kép: inhabitat.com

Ha nincsen elég fény, akkor ma már léteznek olyan fényforrások, melyek kifejezetten a növényeknek ideálisak, a tápanyagok pótlása nemördöngősség-főlegha komposztálunk is -, maga a gondozás, a kertészkedés pedig bizonyítottan hatásos az egészség javításában még akkor is, ha “csak” cserepekkel bíbelődünk.

Ennek ellenéresokan macerásnak érzik a folyamatot, vagy úgy gondolják, ez nem nekik való, hiszen még a műnövények is kipusztulnak a kezeik között. De nekik sem kell lemondani az otthoni, saját,bioés finom élelmiszerekről, csak mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlni.

Natufia

ANatufia cég előállt egy olyan géppel, mely megoldja az otthoni zöldségellátás gondját. Tulajdonképpen egy hűtőnagyságú és kinézetű szerkezetről van szó, melybenhidrophonikusrendszerben, azaz föld nélkül lehet termeszteni a növényeket.

kép: inhabitat.com

A doboz teljesen automatizált. Megfelelő mennyiségű fényt biztosít, adagolja ésújrahasznosítjaa vizet, szintén adagolja a megfelelő mennyiségű tápanyagot, sőt, a növekedéshez legideálisabb, tudományosan igazolt zenét is játszik. Nincs szükség vegyszerekre, vagy ide-oda ültetésre, csupán szüretelni kell. A növekedés folyamatos, vagyis a szüret is állandó lehet. Ha elfogy egy zöldség, a cégtől lehet online rendelni vetőmagot is, mely szintén a legjobb környezetbarát minősítéssel rendelkezik, és garantáltan GMO mentes.

Maga a szerkezet kicsit sem csúnya, igazából a konyha dísze is lehet. Ráadásul környezetbarát működése mellett a boltba járkálás idejét, költségét és károsanyag-kibocsátását is megspórolja, a csomagolóanyagokról már nem is beszélve. 500 dolláros, azaz nagyjából 160 000 forintos áron már foglalható, de a teljes vételár sajnos 5 millió forint környékén alakul.

lead kép: inhabitat.com