Június 16. Vasárnap, Jusztin

Hogy ne ragadjon kint a kertben sem, használjon mulcsot! Még spórolhat is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tavasz a bezártságban legalább egy kis kertészkedésre ad teret. A tervezési folyamatoknál nem csak a szépséget és a harmóniát kell figyelni, hanem azt is, ezt a lehető legkevesebb energia-és időráfordítással fenn is lehessen tartani. Mondják, hogy a mulcs a kertészek jó barátja. Hogy miért is?

Hagyjon fel az állandó gyomlálással


Bizonyára a kerttulajdonosok többsége a gyomlálással bajlódik a legtöbbet, hiszen hiába a gondos és aprólékos munka, a gyomokat teljesen eltüntetni szinte lehetetlen. Természetesen léteznek ma már igen hatásos gyomirtó szerek, ám sokan tartanak használatuktól. Ilyenkor hatalmas segítséget jelent a mulcs leszórása, mert segítségével a nem kívánatos növények sokkal kevesebb munkát fognak okozni, alóla csak elvétve bukkan ki egy-egy gyomnövény.
Esztétikus, környezetbarát és még a növényeknek is jót tesz.

kép: Steven Cominsky

Mulcsot mégis a legtöbben azért szeretik, mert rövid idő alatt hatalmas változást hoz a kert hangulatába, mivel hatására rendezettebbnek, harmonikusabbnak, befejezettebbnek tűnik. Népszerűség szempontjából a fenyőkéreg vezeti a rangsort - natúr és színezett típus is kapható-, ám kiváló mulcs lehet a fűnyesedék vagy a szalma is. Az esztétikum mellett óriási előnye, hogy segítségével jelentősen több vízhez jutnak a növények, mivel így megnő a talaj vízmegkötő és vízmegtartó képessége. Mulcs nélkül a kilocsolt víz nagy része hamar elpárolog, és gyakran még a gyökerekhez sem jut el a nedvesség. Ez azt jelenti, hogy nem csak gyomlálni, de öntözni is lényegesen kevesebbet kell, ami a fogyatkozó édesvíz készlet tudatában nem egy elhanyagolható szempont, nem beszélve arról, hogy a lebomló szerves mulcs extra tápanyagot szolgátat a növényeknek, a talajnak.


Fontosak az előkészületek


A maximális hatás érdekében még mielőtt leszórná a mulcsot, gyomlálja ki alaposan az adott területet, szedje ki az ott lévő kisebb-nagyobb követeket, majd terítsen le geotextíliát. Ez a gyomokat még jobban visszafojtja, de közben átengedi a vizet és a levegőt. Erre már mehet a mulcs minimum 5-7 centis rétegben. Frissíteni, új réteget tenni akkor kell, mikor a leterített réteg lebomlik - még a legnépszerűbb fenyőkéreg mulcsot is érdemes egy-két évente frissíteni.

kép: millcreekgardens.com

lead kép: SvetlanaKlaise