Június 21. Péntek, Alajos

Fűszerkertet mindenkinek - akár a lakásban is, kompaktan

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A saját kert nagy érték, most, amikor az emberek kijárási korlátozással néznek szembe, még inkább. Nagyon sokan döntenek úgy, hogy itt az ideje nem csak dísznek, hanem hasznot hajtó területnek értelmezni a kertet, vagy akár a balkont, de még az ablakpárkányt is. Ennek nincsen semmi akadálya, sőt!

Arról már sokszor beszéltünk, hogy hogyan lehet zöldségeket termeszteni a kertben, vagy cserépben de ez sok törődést igényel, legalábbis többet, mintha az ember egy jól megkomponált kis fűszerkertet hoz létre. Ha ugyanis megfelelően ültetünk, akkor egyetlen locsolással, vagy akár a nélkül is fennmaradó, szép és hasznos területünk lesz.

Lakásban

A balkonon és a lakásban, az ablak közelében is lehet fűszerkert, mely nem csak illatos, de frissalapanyagot biztosít, ésperszeminden előnnyel rendelkezik, mellyel a dísznövények is: virágzik, tisztítja a levegőt, javítja a közérzetünket.

kép: szinesotletek.blog.hu

A megfelelő ültetéshez lépcsőzetesen használjunk nagyobb és kisebb cserepeket.Elsőnekegy igazán nagy darabot válasszunk, töltsük meg félig földdel, és rakjunk bele egy kisebb cserepet, középre. Ez annyi helyet hagyjon a széleken, ahova kényelmesen tudunk ültetni. A második cserepet is töltsük félig, és ebbe is kerüljön egy immáron harmadik, kis cserép.

Felülrekerüljenek a szárazságtűrő, mediterrán fűszerek, mint az oregánó, a levendula vagy a kakukkfű. A középső szint a snidling, a metélőpetrezselyem vagy például az ánizs otthona, míg alulra jöhetnek a nagyobb nedvességigényű növények, mint borsmenta, vagy a turbolya.

Kertben

Itt is használhatunk cserepeket, de akár építhetünk fűszerspirált is. Mivel igyekszünk korlátozni a kimozdulást, így a kertben fellelhető anyagokkal dolgozzunk. Kisebb, nagyobb kövekkel, kötőanyag nélkül, felfelé növekvő spirálban dolgozzunk. A munka nem könnyű, és hosszabban is eltarthat, főleg gyerekek, online munka és online iskola mellett, de megéri.

kép: pinterest.cl

A spirál aljába építhetünk egy kis tavacskát, így olyan fűszerek is jelen lehetnek benne, mint a vízitorma – de persze ez nem kötelező. A növények elrendezése ugyan az, mint a cserepes verzió esetében. Ha jól dolgoztunk, akkor a spirál tulajdonképpen önfenntartó, nem igényel még csak locsolást sem. Persze nagy kánikulában azért hetente egyszer érdemes belocsolni, de az elrendezésnek hála a növények ellenállóak lesznek, és más dolgunk nincs is, mint rendszeresen szüretelni a fűszereket.

lead kép: seedtopantryschool.com