2022. június 30. csütörtök
Pál

Valóban jobbak a vertikális kertek a hagyományosoknál?

2019. május 23., 16:00
Valóban jobbak a vertikális kertek a hagyományosoknál?

A mezőgazdaságnak fejlődnie kell, ez nem is lehet kérdés, hiszen a népesség növekedése egyetlen pillanatra sem áll meg. A klímaváltozás azonban egészen más játékszabályokat tesz elénk, mint eddig, vagyis kénytelenek leszünk újragondolni a mezőgazdaságunkat. 

Mezőgazdaság kontra városgazdaság 

Első lépésben biztosan el kell felejtenünk azt a gyakorlatot, hogy ha többet akarunk termelni, akkor több területet veszünk el a természettől. Kivágjuk az erdőségeket, tönkretesszük az ökológiai szempontból pótolhatatlan mezőket, feléljük a bolygónkat. Ezt nem lehet tovább végezni, hiszen látjuk, érezzük, mi is lett a következménye, vagyis a terjeszkedés nem valósítható meg a bevett formában. Terjeszkedni azonban kell. 

kép: izraelinfo.com

Az is biztos, hogy újra kell gondolni a rendszernek azt a részét is, hogy mennyi energiát, mennyi vizet használunk fel, és mennyi szén-dioxidot termelünk az élelmiszereink előállításával. Ez ugyanis központi kérdéssé lényegül, ha még szeretnénk élni a bolygón, miközben enni is szándékozunk. 

Vertikálisan, fenntarthatón 

Ma már több sikeres kezdeményezés is született - a tervekről nem is beszélve - a városokban elhelyezett vertikális kertekre. Ezek a terek nem csak azért tökéletesek, mert lényegesen több élelmiszer termeszthető rajtuk egy egyértelműen kicsi területen, hanem azért is, mert a szállítási és raktározási erőforrásokat is ki lehet velük iktatni. 

A holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatója, Luuk Graamans és csapata azt vizsgálta, hogy a hagyományos, üvegházas termeléssel ellentétben mekkora lehet a lábnyoma a vertikális kerteknek. Az eredmények alapján pedig azt lehet mondani, hogy bár a vízfelhasználása, és a termesztésre fordított energia lényegesen alacsonyabb, a hűtésre, valamint a párásításra fordított energia sajnos jóval magasabb. A hűtés során ráadásul hő is keletkezik, vagyis a rendszer nem annyival jobb, mint hisszük. 

kép: grow.verticrop.com

Egészen addig a pontig, amíg nem vesszük számításba a helyzetét. A megszokott, üvegházas termesztés ugyanis a városokon kívülre esik. Míg a vertikális kertek a városokban kapnak helyet. Így, bár valóban problémás lenne a hőtermelés, azt a lakóházak, irodák fűtésére, melegvíz előállítására gond nélkül fel lehet használni, és a rendszer kiépítése sem kifejezetten költséges. Vagyis igen nagy esély van arra, hogy a jövőben, ha zöldségfarmot akarunk majd látni, akkor nem a hatalmas mezőségekre kell eljutnunk, csak néhány utcával odébb. 

lead kép: ssir.org

Ezek is érdekelhetnek