Június 13. Csütörtök, Anett

Élelmiszeripari hulladék? Nem, finom snack!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az élelmiszerpazarlás egy olyan probléma, melyet nem lehet eléggé hangsúlyozni. És nem csak azért, mert a kukába hajigált élelmiszerek bomlása közben felszabaduló károsanyag a teljes kibocsátás 10%-ért tehető felelőssé!

A pazarlás és háttere

Bizony az étel kidobása hatalmas gond. Ennek egyiklegszembetűnőbbjele, hogy a világon rengetegen éheznek, az éhhalál több áldozatot szed, mint a háborúk, míg a világ más tájainkilószámdobják ki a még fogyasztható ételeket is.

kép: fao.org

A másik gond, hogy az évente kidobott 1.3 milliárd tonna élelmiszert meg is kell termelni. A zöldségek és gyümölcsök, gabonák termőterületet igényelnek, melyet az esőerdőktől vonnak el. Öntözni kell őket, melyhez édesvízre van szükség, amiből egyre kevesebb van. Műtrágyázzák őket, mely erősen szennyezi afolyókat,stb. Az állattartás, vagyis a hús előállítása pedig még hatalmasabb ökológiai lábnyommal rendelkezik. Annál mindenképpen nagyobbal, hogy akár csak részben is indokolttá tehessen ekkora mennyiségű pazarlást.

Tenni kell ellene

A pazarlás ellen többféleképpen is fel lehet lépni. Egyrészt kampányokban hívják fel a figyelmet arra, hogy mit is teszünk, és hogy ez lehetne másképpen is. Másrészt pedig olyan emberek is vannak, akik meglátják a lehetőséget abban, amiben mások csak a hulladékot.

Éppen így tett aGoodfishnevű cég is, mely elkezdte felvásárolni a Bristol-öbölben dolgozó, kifejezetten csak a fenntartható halászatokból származó lazacbőrt. Ez a része a halnak élelmezési hulladékként végezte, nem nagyon lehetett vele mit kezdeni. A cég azonbanújraértelmeztea bőrt, és snack formájában árulja.

kép: goodfish.com

Az egészséges chips több ízesítésben is kapható, és nem csak fehérjét, tengeri kollagént és omega3 zsírsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben, de ráadásul csomagonként csak 90 kalória az egész. AGoodfishaprólékosan építette fel magát, ehhez két teljes évre volt szükség, de így volt biztosítható az, hogy valóban kiváló minőségű, és valóban fenntartható vöröslazac-bőrt használhassanak a lazacszirom elkészítéséhez.

lead kép: goodfish.com