Június 20. Csütörtök, Rafael

De mi lesz a törött napelemekkel?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tiszta energiák termelésével kapcsolatban nem szabad megfeledkezni arról az “apró” részletről sem, hogy milyen anyagokat is használunk például a napelemek előállításához, ésazokat hogyanés honnan szerezzük be.

Pazarlás

Az emberiség egyik legnagyobb gondja, hogy azt gondolja, végtelen mennyiségben állnak rendelkezésre a nyersanyagai, és így nem gond, ha könnyedén bánik velük. Olcsóbb másikbányátnyitni, mintújrahasznosítani? Nosza, tegyük azt! Csakhogy ez a dolog hosszabb távon nagyon erősen visszaüt, olyan mértékben, hogy mindenképpen, anyagilag is érdemes lenne az újrahasznosítás felé fordulni, amennyire csak lehet.

kép: diysolarhomes.com

Ez igaz a tiszta energiák kinyerésére használt eszközök esetében is. Nyilván az első lépés, hogy olyan anyagokat használunk fel a gyártás során, melyeket újra lehet hasznosítani, és nem olyanokat, melyek mindenképpen a kukában kell végezzék. A hulladék emberi találmány, arra a természetben máshol nincsen példa. Így, ha szeretnénk sokáig ezen a bolygón élni, akkor a hulladékot bizony újra kell értelmeznünk, mint alapanyag.

Panelek

A napelemek terjedése csodálatos hír a bolygó szempontjából, egészen addig, míg azok működőképesek. Amikor azonban bemondják az unalmast, akkor bizony költséges és szennyező módon lehet csakújrahasznosítaniőket. Ez is sokkal jobb megoldás, mint a fosszilis anyagok használata az energia előállítására, de kiküszöbölhető.

A La Mia Energia nevű olasz vállalkozás olyanújrahasznosításimódszert dolgozott ki, mely a forgalomban lévő napelemek esetében remekül alkalmazható, ésnemhogy mérgező anyagokat, vagy kémiai hulladékokat, de még port sem igazán termel, valamint a panelek anyagainak 99%-át vissza lehet nyerni vele. A rendszert most kezdték népszerűsíteni, és nagy jövő előtt áll.

kép: sinovoltaics.com

A legfontosabb különbség az eddigiekhez képest, hogy az új gép fizikai elkülönítést végez, nagyon eredményesen. Ez persze egy bonyolult folyamat, de a lényeg, hogy sem hőbefektetést, sem kémiai anyagokat nem igényel. Sőt, az egész rendszer mobilizálható, a kisebb kivitele egy 13 méteres konténerben is tökéletesen elfér.

Amellett, hogymeglepően nagy százalékban képes visszanyerni a hasznosítható anyagokat – a beolvasztható üveget, a műanyagokat vagy éppen a rezet – mindezt elképesztő gyorsasággal teszi! A cég ígérete alapján ha megfelelő méretben rakunk napelemeket a megfelelő méretű gépbe, akkor a folyamat csupán 40 másodpercet vesz igénybe. Ha nem a megfelelő darabokkal számolunk, akkor sem sokkal hosszabb a folyamat, és igazából nem is ez a lényeg, hiszen a visszanyert anyagok segítségével a napelemek ára erősen minimalizálható. Nem kell újra kitermelni, nem kell újra tisztítani, csupán felhasználni.

lead kép: Michael and Kristine Sinclair