Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Talajjavító lesz a 20 fontos bankjegyből

Zöld zóna
2020. március 10. 16:00
null

A pénz a világ mozgatórugója. Pénz kell ahhoz, hogy élni tudjunk, és pénz kell a halálhoz is. De még az olyan, mindenki által preferált változások, mint a klímakatasztrófa megállítása is csak akkor kivitelezhető, ha van rá elég pénz, és nem utolsó sorban elég pénzt is hoz! De mi lesz magával a pénzzel, ha már nincsen rá szükség?

Ha már nem kell

A pénz igazából csak némi nemesfém tartalommal rendelkező - vagy inkább rendelkezett - érmék és különleges papírból készült fecnik sokasága. Nem ezek a darabok az értékesek, hanem az, amit képviselnek. Mégis, lényegesen egyszerűbb és olcsóbb ezeket forgatni, mint mondjuk arannyal fizetni a boltban.

kép: telegraph.co.uk/BANK OF ENGLAND/PA

Környezeti szempontból azonban egy kicsit más a helyzet. A bankjegyeket ugyanis nem lehet beolvasztani, hogy azokból új darabok készüljenek, vagyis környezeti terhelést jelentenek. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül ígyműködjön, hiszen a bankjegycsere egyébként is költséges mulatság, nem kell, hogy még a környezetreisnagyobb terhet rójon, mint amennyit feltétlenül szükséges.

20 font

A bankjegyek cseréje nem csak költséges, de időigényes folyamat. Sok esetben akár évekig is húzódhat, de ez nem változtat azon a tényen,hogy abevont bankjegyeknek mi is lesz a sorsa. Pedig kár értük, hiszen ennél sokkal jobban is fel lehetne használni őket.

kép: bristolpost.co.uk

Fizikailag nyilván nem maradhatnak egyben, sőt, a felismerhetetlenségig kell őket zúzni, hiszen ellenkező esetben könnyen visszaélhetnének velük. De az égetés vagy vegyi megsemmisítés nem a legjobb megoldás. Az angolok is éppen így vélekednek erről, mikor jelenlegi 20 fontos bankjegyeiket cserélik. A kivont bankjegyek ugyanis talajjavítóként élednek újjá.

Nem kevés bankóról van szó, hiszen mire a folyamat lezárul, mintegy 2 milliárd darab kerül bevonásra, amivel azért már komoly tápanyag mennyiséget lehet a talajba juttatni. Igaz, ehhez előbb nem árt fertőtleníteni a bankókat, hiszen egy-egy bankjegy sokkal több baktériumot és más mikrobát tartalmazhat, mint mondjuk egy wc.

lead kép: dirtcheap.ca

pénzklímatermészetemberhaszonföld