Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Mi lenne, ha a fúrótornyok más funkciót kapnának?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus terjedése komoly károkat képes okozni a klímaközdelem számára, de megállítani nem tudja azt. Megmutatta, hogy mi is az, amiért harcolunk, hogy milyen az, amikor a szmog nem teríti be egy város látképét, hogy milyen az, amikor a madárcsicsergést hallani lehet, mert nem zúgnak a kipufogók, vagy milyen az, amikor a kék égen suhanó felhők mögé nem kúszik be a gyártornyok fekete füstje.

Mi lesz utána?

Az, hogy a fosszilis energiahordozóknak leáldozott, már egy ideje nem kérdéses. Abban térnek el csupán a vélemények, hogy mikorra is várható az ilyen vállalatok széthullása. Hogy sokan nem hiszen abban, hogy valaha is szabadulhatunk az olaj fogságából, meglehet, bár azért az igen beszédes, hogy a legnagyobb olajvállalatok már erősen kacsingatnak a megújuló energiák piaca felé, hiszen a túlélésüket, a további hatalmas bevételeiket keresik.

kép: inhabitat.com

Mikor az olajvállalatok szétesnek, mikor a gázipar halott lesz, mikor a Föld a megújuló, tiszta energiákat élvezi, akkor már nem lesz szükség a fosszilis anyagokkitermelésének eszközeire. Mint szomorú mementók magasodnak a fúrótornyok a tengerekben, kihasználatlanul. Az XTU tervezőiroda azonban úgy gondolja, kár lenne veszni hagyni a lehetőséget.

Futurisztikus otthonok

Elege van a nagyvárosokból, szeretne kiszakadni egy kicsit a rohanásból? Otthonról dolgozik, és soha nem érzi elég közelinek a tengerpartot? Akkor költözzön egy fúrótoronyra!

kép: inhabitat.com

Aki valaha látott már ilyen tornyot, az tudja, hogy nem éppen csábító a megjelenése. Ezzel a tervezőiroda is tisztában van, így egyelőre csak elméletben kissé átalakították ezeket a tornyokat. Olyan kis oázisokat hoztak rajtuk létre, melyeken kisebb közösségek élhetnek, sok-sok növénnyel körülvéve.

A kis közösségeknek, akiknek csábító lehet egy ilyen lehetőség azért azt nem ért tudni, hogy viszonylag hosszú út vezetne az első boltig, hiszen ezek a tornyok kilométerekre vannak a partoktól. A teljes elszigeteltségben pedig ma az építkezés sem könnyen megvalósítható, így az iroda tervei valószínűleg megmaradnak papíron, de azt jól mutatják, hogy itt az idő, hogy új funkciót keressünk egy eltűnő kor feleslegessé váló építményeinek.

lead kép: inhabitat.com