Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Közel háromnegyed évig lángolt Ausztrália

Zöld zóna
2020. március 06. 08:00
null

Kialudt az utolsó tűzfészek is Ausztráliában. Borzalmasan sokat kellett erre várni, hiszen a lángok több, mint 240 napon keresztül emésztették a legkisebb kontinens élővilágát.

Pusztítás

Nemis egy cikkben foglalkoztunk mi is azzal, hogy a mostani bozóttüzek milyen pusztítással jártak. Több, mint egy milliárd állat veszett oda a tűzben, és ebben a számban nincsenek benne a rovarok! A növénytakaró pusztulása is jelentős, bár sok helyen a megégett bokrok és fák hajtani kezdtek. Az anyagi károkhatalmasak, és 30 felett van az emberi áldozatok száma is. Ez a tűzvész Ausztrália minden államára kiterjedt, és nagyon hosszan elhúzódott.

kép: edition.cnn.com

Az intenzív lángok kiváltója nem egyetlen dolog, hanem egy hosszabb folyamat, melynek vége. A közel háromnegyed évig tomboló lángok a különösen aszályos időszaknak köszönhetik erejüket és tartósságukat is. A tűz se nem szokatlan, se nem váratlan vendége az ausztrál területeknek, sőt, sok esetben a növényzet megújulásának is alapfeltétele. Ez a mostani azonban kicsit más volt. A növénytakaró ugyanis alapesetben megfelelő nedvességgel rendelkezik ahhoz, hogy a lángok terjedési sebességét valamennyire kordában tartsa, így a bozóttüzek oltása is egyszerűbb, és ökológiai szerepüket is a megfelelő keretek között tudják ellátni.

A szárazság azonban a növényzet nedvességtartalmát is lecsökkentette, aminek következtében a mostani bozóttüzek számos helyen egyszerűen olthatatlanná váltak. A tűzoltóság szakemberei beszámoltak arról, hogy hiába oltották sok száz úszómedencényi vízzel az adott területeket, a növényzet annyira száraz volt, hogy az eloltott lángok nem sokkal később újra megjelentek ugyan azon a területen is. A tűzoltók így nem sokat tehetettek, igyekeztek a lángokat a lakott területektől távol tartani.

kép: boredpanda.com

Hosszú, forró nyár

A nyár a legtöbb ember kedvenc évszaka, és ha megkérdezzük őket, egy cseppet sem bánják, hogy egyre hosszabbra nyúlnak. Az idei ausztrál nyár közel kétszer olyan hosszúra, mint a tél. Csakhogy, ahogyan azt a fenti példa is mutatja, ennek a jelenségnek legalább annyi hátulütője van, mint előnye, sőt, egy idő után a mérleg nyelve a nehézségek és katasztrófák felé billen.

A klímakatasztrófa kibontakozása és az IOD hatás eltolódása mind Ausztrália - és persze a világ - ellen játszanak, aminek a vége az lesz, hogy az mostani több, mint 240 nap a tűz fogságában egyre csak ismétlődik, míg már nem lesz minek égnie...

lead kép: Brett Hemmings—Getty Images

viharállatesőtűzemberAusztráliahalál