Június 25. Kedd, Bocsárd

Igen, a lakásban is lehet komposztálni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A komposztálás egyáltalán nem újdonság. Régen az emberek nem ismerték igazán a hulladék fogalmát, hiszen mindent lehetett hasznosítani, az esetleges ételmaradékot, vagy éppen azöldségek, gyümölcsök héját is. Ehhez ott volt a kert és a komposztáló. De a világ átalakult, és ezzel sajnos a komposztálási kedv is, pedig ennek nem kellene így lennie.

Lakás és komposzt

Az a lakás, melynek van erkélye, amire ki is lehet lépni, máris alkalmas kisebb komposztálók elhelyezésére. Sokan azért nem élnek ezzel a lehetőséggel, mert rondának tartják és félnek a szagoktól. Nos, akülcsíntulajdonképpen rajtunk múlik, hiszen nagyon sok fajta tartály közül lehet választani, ráadásul mi magunk is kidekorálhatjuk, ha szeretnénk. A szag pedig – ahogyan azt nagyon sok helyen leírták - nem lehet gond abban az esetben, habetartjuka szabályokat, és csak az kerül a komposztra, ami tényleg oda is való.

kép: inhabitat.com

Abban az esetben, ha nincsen erkély, a dolog bonyolultabb és körülményesebb, de nem megoldhatatlan. Ugyanakkor számolni kell még egy kellemetlenséggel a komposzttal kapcsolatban, még akkor is, ha szagtalan, ez pedig a muslincák kérdése, melyek jellemzően megjelennek az újrahasznosítás folyamán.

Megoldások

Mivel a központi komposztálás egyelőre nem megoldott elképzelés, a lakásokban való komposztáláshoz ügyes kis szerkezetekre van szükség. Ezek közül az egyik aSepura névre hallgat. Ez a kis komposztáló a csap alá szerelhető, így nem foglal helyet sem a konyhapulton, sem a mellett. A kis gép nem csak tárolja az ételmaradékokat, hanem darálja is azokat, és szagmentesen működik, vagyis a maradékok akár egy hónapig is remekül elvannak a tartályban. A komposztáló tehát lehetővé teszi a környezettudatos maradékkezelést a lakásokban élők számára is.

kép: inhabitat.com

Sajnos a gép ára már nem olyan kedvező, mint a tulajdonságai. Átszámolva durván 110 000 forint áll az árcédulán, ami igen sok, tekintve, hogy mennyi pénzt tud visszahozni a háztartás számára. Hiszen azok, akik nem rajonganak a növényekért a megtermelt komposztot nemigen tudják mire felhasználni, vagyis inkább csak elhivatottságból komposztálnak. Ehhez azonban a 110 ezres kiadás már sok. Szerencsére nem csak az a gép áll rendelkezésre a piacon, lehet válogatni, és a komposztot jó szívvel fogja fogadni minden olyan szomszéd, akinek virágai vannak, de akár a járda mellé ültetett növények vagy a környező fák is hálásak lesznek a természetes tápanyagért.

lead kép: inhabitat.com