Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Csirkebőr cipő - mintha csak kígyóból lenne

Zöld zóna
2020. március 20. 16:00
null

Az élelmiszerhulladék csökkentése olyan kihívás, aminek minél nagyobb mértékben leszünk kénytelenek eleget tenni. Nem csak azért, mert döbbenetesen nagy számokról van szó, hanem azért is, mert lassan nem tudjuk tartani a felhasználással a tempót a termesztés terén.

Több és több

A növénytermesztés és az állattartás bizony hatalmas üzlet, aminek hatalmas területi igényei is vannak. De az élelemre szükség van, hiszen az emberiség egyre csak gyarapszik, és a sok éhes szájat természetesen etetni is kell. Ennek megfelelően szépen lassan tűnnek el az ősi erdőségek, az élőhelyek, szinte minden, de ezzel együtt a termesztés gyorsítása, a vegyszerezésés műtrágyázás miatt az élelmiszereinkbeltartalma, vagyis ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma is jelentősen csökken - az utóbbi évtizedekben 50%-kal.

kép: reuters.com

Ha mindezeketegyütt nézzük, akkor talán még elkeserítőbb, hogy akkor, mikor a világ számos országában éheznek az emberek, akkor a civilizáció várhatóan 2 milliárd (!) tonna élelmiszer-hulladékot termel ki 2030-ra.

Hogyan?

Hogy hogyan lehet hatékonyan csökkenteni az élelmiszer-hulladékokat? Innovatív ötletekkel, a milyen NurmanFariekaRamdhany, 25 évesbandungiférfi fejéből is kipattant. Az ő ötlete az volt, hogy valahogy hasznosítsa a csirkék lábán lévő bőrt, hiszen az textúrájában kifejezetten hasonlít a kígyó és krokodilbőrhöz. Ehhez nem is kellett más, mint a sokszor ételhulladékként kidobásra kerülő csirkelábak összegyűjtése. Ezekről a bőrt kézzel nyúzzák le, majd kikészítik, és a darabokat összevarrják, hogy cipőkészülhessenbelőlük.

kép: core77.com

Ezeknek a lábbeliknek az ökológiai lábnyoma igen csekély, hiszen hulladékból készülnek (a visszamaradó csirkelábat is fel lehet használni, nálunk a levesben is nagyon jól elfér, de állateledelként is hasznos lehet). Egy csirkebőr-cipő ára átlagosan 35 és 140 dollár közé esik, vagyis még csak nem is olyan vészesen drága, ha a kinézete mást is mutat, hiszen valóban erősen hasonlít a két említett egzotikus bőrhöz.

lead kép: eatthismuch.com

kígyóbőrcipőkrokodilembercsirke