Május 29. Szerda, Magdolna

A hollandok lassítanak, hogy csökkentsék a károsanyag kibocsátást

null

Az autóhasználat nem csak azért jó dolog, mert el lehet vele jutni A-bólB-be kényelmesen, hanem azért is, mert megtapasztalhatjuk vele a száguldás csodás érzését is. Legalábbis mondjuk a németeknél, mert a hollandok most már nem engedik meg a száguldozást, még az autópályákon sem. Az ok pedig most is a klímakatasztrófa.

Kibocsátás

Az autók, kamionok, repülők és hajók károsanyag kibocsátása teszi ki az összes kibocsátás negyedét. A legnagyobb szeletet a tortából pedig nyilván az a rész viszi, ahol a legtöbben vannak, vagyis a személyautózás. Millió és millió autó szeli az utakat, és dacára annak, hogy ezek jórészt 5 személyes járgányok, jellemzően egyedül ücsörög bennük egy ember.

kép: youtube.com

Ráadásul az autózás annyira része az életünknek, hogy szinte mindent ehhez igazítottunk. Autópályákat építünk, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben juthassunk el a célunkhoz, és egyre nagyobb teljesítményű motorokat gyártunk, hogy az autópályák adta lehetőségeket ki is használjuk. De ezzel van egy kis gond. A nagyobb teljesítmény és a száguldás bizony nagyobb kibocsátást is eredményez. A legmagasabb fokozatban az autók zöme nagyjából 90 km/h mellett működik a leggazdaságosabban, vagyis a legkisebb károsanyag kibocsátással. Ez az érték pedig a hazai autópályákon megengedett 130 km/h mellett jelentősen megemelkedik, a német autópályák korlátozásmentes szakaszairól már nem is beszélve.

Holland példa

A hollandok egyébként ishíresenfigyelnek a közlekedésükre. Nagyon sokan bicikliznek (bár nyilván nem az autópályán), ésjelentősen támogatja az állam a hibrid, illetve az elektromos autókra való áttérést is. Most pedig egy újlépéssel a károsanyag kibocsátást is meg akarják vágni, nem is kicsit.

kép: dw.com

Március közepétől, vagyis néhány napon belül elkezdik kihelyezni azokat a sebességkorlátozó táblákat, melyek az autópályákon is “csak” 100 km/h-ás sebességet engedélyeznek az autók számára. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a holland autópályákon eddig is szép számmal voltakilyenkorlátozású szakaszok, a számuk most azonban drasztikusan megemelkedik.

lead kép: looptt.com