2022. december 9. péntek
Natália

600-zal száguld a kínai vonat - ez már alternatíva lehetne a repülős utazásra is

2019. május 29., 08:00
600-zal száguld a kínai vonat - ez már alternatíva lehetne a repülős utazásra is

Ahhoz, hogy a repülés valóban kiváltható legyen, olyan közlekedési eszközöket kell megalkotni, melyek nem csak kényelmesek, hanem kellően gyorsak is. Ezek praktikusan a vonatok lehetnek, hiszen az a sebesség, melyre ilyen helyzetekben szükség van már olyan nagy, hogy azt biztonságosan csak akkor lehet fenntartani, ha körülöttünk nincsen semmi, vagy ha a nyomvonal már előre adott. 

Nem csak a Hiperloop 

Bár szerencsére a nyílt fejlesztésű Hiperloop is szépen halad - és persze nem utolsó sorban jó esetben hazánkat is érinti majd – nem ez az egyetlen lehetőség, ha a repülés kiváltásáról van szó. Az ázsiai régióban, egészen pontosan Kínában ugyanis olyan vonatokon dolgoznak, illetve olyan vonatok közlekednek, melyek reális alternatívái lehetnének a repülésnek. A gond csak az, hogy nem éppen olcsók, valamint a rendszerek kiépítése a nemzetközi közlekedéshez annyira drágítaná a jegyeket, hogy nem érné meg a befektetés. 

kép: siecledigital.fr

Pedig előbb vagy utóbb kénytelenek leszünk elgondolkozni ezeken a lehetőségeken, hiszen a vonatok - még abban az esetben is, ha diesel meghajtásról beszélünk - lényegesen kisebb károsanyag kibocsátással képesek az embereket szállítani, mint a repülők, vagy akár az autók.  

A sebesség is lényeges kérdés, hiszen a legtöbb utasszállító utazósebessége 700-900 km/h között mozog, amit minimum meg kell közelíteni ahhoz, hogy a repülés kiváltható legyen. A másik, amit meg kell tudni oldani az óceánok, hegyek átszelése, hiszen ezek mind lassítják a vonatokat, növelik az utazási időt.  

Ezt kiküszöbölendő az ember vagy a föld alá viszi a vonatokat, vagy pedig felette száguld velük. Ez utóbbit választotta a most sebességi rekorder új mágnesvonat, mely várhatóan 2021-től működik majd. A verseny a sebességi rekorddért szoros volt, hiszen csupán 15 km/h az előny a már eddig is üzemelő vetélytárssal szemben. A mostani mágnesvonat ugyanis képes 600 km/h-val száguldani. 

kép: yahoo.com

A sokat emlegetett Hiperloop ezt “valamivel” túlszárnyalja, ám azt tudni kell, hogy esetében egy vákuumcsőben történik a haladás, vagyis a súrlódás elhanyagolható lesz. Így pedig a maga 1200 km/h-s várható sebességével még a transzatlanti járatok sebességét is képes lesz lepipálni, minimálisra csökkentve ezzel az utazási időt, és persze nem utolsó sorban a károsanyag-kibocsátást is. 

lead kép: scmp.com

Ezek is érdekelhetnek