Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Üröm az örömben: a szélenergia is szennyezi a bolygót 

Zöld zóna
2020. február 14. 08:00
null

Egészen pontosan a szélenergia kinyerésére használt eszköz, vagyis a szélturbina, ami egyelőre megoldásra váró feladat. Hiszen az igazán tiszta energia kinyeréséhez a szennyezésnek nullának illene lenni, bár tény, hogy még így is hatalmas az előnye a szélenergiának.

Mi a gond?

A szél mozgási energiájának kinyerése olyan energiaforrást biztosít, mely egyáltalán nem szennyezi a bolygót. Ráadásul a szél akkora mennyiségben áll rendelkezésre, hogy tudatos tervezéssel csak ebből a forrásból fedezni lehet a Föld energiaszükségletét, méghozzá könnyedén. Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy jelenleg a szélenergia a legolcsóbban előállítható az energiamixből, vagyis lenyomja a szenet is!

kép: fool.com

Akkor mégis mi lehet vele a gond? Nos, természetesen nem a szél, hanem a turbina. A hatalmas szélerőművek 85%-ban újrahasznosíthatóak, de nem minden részük. Jelen esetben a bibi a lapátokkal van, mivel azokat kénytelenek kifejezetten erősre és tartósra elkészíteni, hogy képesek legyenek ellenállni a szél erejének, akár hurrikánban is. Ez azonban azújrahasznosítástis erősen megnehezíti, a jelenlegi lapátok esetében ellehetetleníti.

Lapátok mindenütt

Az USA lazább szabályozása lehetővé teszi, hogy nemes egyszerűséggel elássák azokat a lapátokat, amikre már nincsen szükség. Az EU ennél szigorúbb, nálunk a lapátok többnyire elégetésre kerülnek, mely nem az igazi, hiszen egyrészt nem túl jó energiahordozók, másrészt károsanyag kibocsátással is számolni kell, és nem is csak az égetés miatt. Egy-egy lapát szállítása is környezetterhelést jelent, hiszen ezek az alkatrészek hatalmasak, mozgatásukhoz darabonként egy kamionra van szükség, ami se nem praktikus, se nem olcsó, és persze nem is környezetbarát.

kép: esi-africa.com

Mindemellett azonban arra is ki kell térni, hogy a szél és napenergia kinyerése még így is sokkal, összehasonlíthatatlanul kevesebb terhelést jelent a bolygónak, mint a szén, az olaj, vagy akár az atomenergia. Ez utóbbi ugyan károsanyag kibocsátással nem jár, legalábbis a szó klasszikus értelmében. Mert káros anyagnak lehet tekinteni a használt fűtőelemeket is, melyek tárolását néhány ezer évig kell “csak” megoldani, de addig sem érintkezhetnek sem levegővel, sem vízzel, sem pedig földdel.

lead kép: admin.nationalgeographic.org

műanyagklímaFöldemberenergiaszél