2020. október 1. csütörtök
Malvin

A napenergia és a szélenergia mellett az eső energiája is jól jöhet

2020. február 13., 16:00
A napenergia és a szélenergia mellett az eső energiája is jól jöhet

A megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret nyernek az energiamixben, egyre jobban kezd ebbe az irányba fordulni a világ. Ez az időjárási szélsőségeket, vagy a légszennyezettségi adatokat elnézve nem is csoda, de még bőven van hova fejlődni. Most is egy ilyen lépést mutatunk be, mely azonban eltér az eddigiektől. 

Mi lenne ha … 

Energiát kinyerni tulajdonképpen elképesztően sok dologból lehet. Hiszen vannak olyan események, melyek több összetevőjükben is tartalmaznak energiát, ami pedig kinyerhető, ha elég ügyesek vagyunk. Ilyen például a lépések jelentette kinetikus, vagy az ember teste által termelt energia. De itt nem áll meg a sor. 

kép: temblor.net

Ha már időjárási anomália, akkor eső, méghozzá sok. És hogy mit is rejt az eső? Energiát, méghozzá nem is keveset. 100 mikroliternyi vízcsepp 15 centiméterről lehullva is képes 140 volt feszültséget leadni, ami elegendő 100 led működtetéséhez, ez pedig nem semmi. Mi lenne akkor, ha képesek lennénk egy olyan esőzést kiaknázni, mikor közel 1000 mm csapadék szakad a nyakunkba néhány nap alatt? 

 

Messze még a vége 

A cseppekből kinyerhető energia a Honkongi Városi Egyetem szakembereinek is felkeltette az érdeklődését. Ennek megfelelően alkottak egy olyan generátort, mely képe az esőcseppek által hordozott energiát kinyerni. Sőt! Nem is kell hozzá eső, elegendő a folyékony és a szilárd felületek találkozása is, vagyis akár hajókon, de egy ásványvizes palackban is működik a rendszer. 

kép: sciencefocus.com

Ahhoz azonban, hogy valós lehetőségként tekinthessünk rá az energiapiacon, még sokat kell fejleszteni, hiszen a kinyert energia bármilyen lenyűgöző is, egyelőre nagyon kevés. Azonban a tesztek kifejezetten ígéretesek, és amennyiben a fejlesztéshez is találnak megfelelő forrásokat, úgy szép jövő áll a technológia előtt, különösen akkor, ha folyamatos áramellátásra is képes lesz. 

Segítségével az elektromos hajózás is hatalmas lökést kaphatna, de a tetőbe építve, vagy éppen a napelemekkel kombinálva is ígéretes lehetőségekkel kecsegtet. Persze amellett, hogy képesek vagyunk a tiszta energia előállítására, annak hatékony tárolásáról is gondoskodnunk kell. 

lead kép: yourgibraltartv.com