Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Tonnaszám égetjük az élelmiszerhulladékot, rengeteg metánt gyártva

Zöld zóna
2020. február 28. 12:00
null

Sokszor és sok helyen foglalkozik a média is azzal, hogy milyen mértékű az ételek pazarlása a világon. Emellett nem lehet elmenni szó nélkül, főleg akkor nem, ha figyelembe vesszük, mennyien éheznek a világon, vagy azt, hogy a túlnépesedés miatt mekkora területeken írtjuk az erdőségeket az új termőföldek kialakítása miatt.

Pazarlás

Sajnos tény, hogy itt, Magyarországon is igen nagy mértékű az élelmiszerek pazarlása. Nem csak a háztartások részéről, hanem a boltokban is, hiszen az eladatlan zöldségek és gyümölcsök mind a szemétben végzik. Arról már nem is beszélve, hogy mi is lesz a sorsa a “csúnya” terményeknek, melyek a polcokon már meg sem jelennek.

kép: youtube.com

Összességében több ezer tonnáról van szó, mely nem csak azért szörnyű, mert sokan éheznek. Nem szabad elfelejteni, hogy mekkora területeket áldozunk fel az esőerdőkből, vagy éppen a hazai lombhullató erdőségekből azért, hogy termelés alá vonhassuk őket.

Más vonatkozás

Fura, de az élelmiszerek pazarlása nem csak azzal történik, hogy nem esszük meg őket. A gond az is, hogy a szerves hulladék nagyon sok esetben a kommunálishulladékgyűjtőbenvégzi, és végállomása a szeméttelep, valamint az égetés lesz. Ez azonban nagyon nem jó megoldás, hiszen a szerves hulladék égetése során jelentős mennyiségű metán keletkezik, mert sokszor rosszabb üvegházhatású gáz, mint a co2.

Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy ha minden élelmiszert, amit már nem eszünk meg komposztálnánk (természetesen, amit lehet), akkor a felhasznált műtrágya mennyisége meg sem közelítené a mostani mennyiséget. A műtrágya csökkenése pedig az élő és talajvizek állapotán is jelentősen javítana, eggyel kevesebb ellenséget jelentene az ökoszisztémák számára.

kép: contemporist.com

A kerttel rendelkező emberek többsége szerencsére már most is komposztál, ám a városokban ez nem igazán megoldható. Van lehetősége a társasházaknak is a közös kertben elhelyezni komposztálót, mellyel jelentősen tudják javítani akár a virágoskert, akár a közösségi zöldségtermesztésre használt terület minőségét. Sőt, a lakásokban is lehetőség van a komposztálásra, igaz, itt nagyobb beruházást igényel egy-egy komposztáló beszerzése, hogy az teljesen szagtalan, és gyorsított folyamatú rendszer lehessen. Mindemellett az emberiségnek előbb vagy utóbb rá kell jönnie, hogy ha körforgásos gazdaságot akar kialakítani, akkor a szerves hulladék szelektív gyűjtése és komposztálása ugyanúgy elengedhetetlen lesz, mint például a nem újrahasznosítható anyagok kivezetése a gazdaságból.

lead kép: teatown.org

pazarláséleleméletkomposztföldétel