Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Hártyavékony, kvantumpont-napelem hozhat áttörést a piacon

Zöld zóna
2020. február 26. 16:00
null

A napelemek fejlődése folyamatos, hiszen a világ egyre inkább érzi, nagy bajba kerül, ha nem áll le a fosszilis energiahordozók égetésével. Sok új szabadalommal találkozhatunk, ám a mostani egy egészen más megközelítést alkalmaz, ami miatt különleges, és igencsak sokat ígérő fejlesztés.

A napelem

A napelemek esetében alegtöbbször a teljesítményüketfejlesztik. A panelek ennekköszönhetőenlaboratóriumi körülmények között már a 30% feletti hatékonyságot is képesek elérni. Ám a gyakorlatban ez inkább 12% körül reális.

kép: eenewspower.com

A fejlesztések zöme más anyagokat használ, hogy fokozni tudja a hatékonyságot, illetve természetesen, hogy csökkenteni tudja az árakat. Azonban minden esetben azt tapasztalhatjuk, hogy a napelemek egy adott dologhoz kapcsolódnak, ez pedig maga a panel. Igaz, ez praktikus, hiszen így mozgatni is egyszerűbb őket, de nem feltétlenül ez az egyetlen járható út.

Mindenhol

AQueenslandiEgyetem tudósainak sikerült egy olyan napelemet létrehozni, mely egészen vékony hártyán kap helyet, rugalmas, és gyenge fényviszonyok közt is hatékonyan működik. A kvantumpont-napelem hatékonysága ráadásul normál körülmények közt is 16,6%, ami kimagasló teljesítmény.

A dolognak azonban az igazán érdekes oldala az, hogy ehhez a hártyához nem szükséges a panel. Természetesen telepíthető arra is, de ugyanígy akár a tetőcserepekre, vagy zsindelyre is fel lehet vinni, de helyet kaphat a házak oldalán, a kerti szerszámtárolón, vagy tulajdonképpen akárhol. Igaz, ehhez még 3-5 évnyi fejlesztésre lesz szükség.

kép: hu.pinterest.com

a tudósok azonban egy-két éven belül a hártyát már kisebb – nagyobb eszközök bevonására fel szeretnék használni - kereskedelmi forgalomban -, hiszen így azok energiatermelése megoldott lenne. A hártya hatékonyságának hála ráadásul önellátóak lennének. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telefon töltéséhez nincsen másra szükség, mint olyan helyen letenni a készüléket, ahol éri a fény. Ugyanez igaz lehet akár egy laptopra, okosórára, de ennél nagyobb készülékekre is.

Külön jó oldala a hártyának, hogy előállításához semmilyen különleges anyagra nincsen szükség, vagyis olcsón megoldható, ráadásul akár nyomtatható is, ez pedig tovább csökkenti a gyártási költségeket, ami jelentősen növeli a találmány piacképességét.

lead kép: inhabitat.com

tetőháznapelemeszközemberenergiaNap