2022. december 6. kedd
Miklós

Éjjel is termelhetnek energiát a napelemek!

2020. február 15., 11:00
Éjjel is termelhetnek energiát a napelemek!

A napelemek forradalmában élünk, hiszen az energiatermelésünket mindenképpen át kell alakítanunk. De ezeknek a celláknak van egy nagy hátránya: szükségük van a Nap sugárzására ahhoz, hogy képesek legyenek energiát termelni. Vagyis éjszaka hasznavehetetlenek. Legalábbis azok voltak eddig. 

Sugárzás és energia 

A Nap fényt sugároz a földre, ezzel együtt természetesen melegíti is azt. A napelemek ezt a sugárzást képesek hasznosítani, illetve elektromos árammá formálni. Csakhogy erre csak abban az esetben képesek, ha süt a nap, illetve, ha nappal van. Még borongós időben is termelnek valamennyi áramot a panelek, igaz, messze nem annyit, mint napos időben, de az éjszaka mindenképpen kiesik. 

Pedig ez nem lenne szükségszerű. Az éjszakai működéshez csupán arra lenne szükség, hogy a paneleket átalakítsák olyan formában, hogy képesek legyenek hasznosítani azt a sugárzást, melyet a környezetük ad le éjjel. 

 

A Nap ereje éjjel 

Amíg a Nap süti a tárgyakat, azok felmelegszenek, ebből nyáron sok probléma is adódik. És azt is tapasztalhatjuk, hogy a hatalmas betonépületek, vagy éppen az aszfaltozott utak éjjel ontják magukból a meleget. Ez azért van, mert minden tárgy, mely nap közben napsugárzásnak van kitéve, éjjel több-kevesebb mennyiségben, de leadja a felgyűlt hőt, méghozzá úgy, hogy infravörös sugárzást bocsát ki. 

kép: blog.midwestind.com

Jeremy Munday, az éjszakai napelem megalkotója éppen ezt a sugárzást hasznosítja találmányában. A működési elv tulajdonképpen nem sokban különbözik a normál napelemtől, csupán más anyagok használatára van szükség. Azt azért nem lehet állítani, hogy az éjjeli napelem ontja magából az áramot, hiszen négyzetméterenként 50 W áram előállítására képes, mely a negyede a nappali verzió hatékonyságának. Ugyanakkor éppen 50 W-tal több, mint amit eddig sikerült éjszaka termelni a napelemek segítségével. a hatékonyság növelése természetesen tervben van, dolgoznak is rajta, hiszen, ha kellően fel tudják fejleszteni, akkor a nagyüzemi gyártásról is lehet beszélni. 

A két energiatermelő kombinálásában is hatalmas lehetőségek vannak, hiszen a tetőre szerelt verziók a tető éjjeli infra sugárzását is képesek lehetnek hasznosítani, így nagyobb hatásfokkal lennének képesek az áramtermelésre, gyorsabban lehetne függetlenedni az áramszolgáltatóktól is. 

lead kép: energysavingpros.com

Ezek is érdekelhetnek