Május 23. Csütörtök, Dezső

A víz az életünk, ezért vigyázzunk rá a konyhában is!

null

A vízfelhasználás a lakásban több ponton is elcsúszhat. A legtöbbször azzal foglalkozunk, hogy hogyan zuhanyozzunk, vagy hogy a kád, helyett válasszuk inkább a tusolót. Ez rendben is van, de mi a helyzet a mosogatással?

Kézzel vagy géppel?

Sokan szeretnek inkább kézzel mosogatni, mivel szerintük gyorsabbak, és gazdaságosabbak, mint egy gép. A gyorsaságban igazuk van, hiszen a szerkezet akár 1,5 órán át, vagy tovább is mosogat. Hogy takarékosabbak-e? Nos, lássuk a számokat:

kép: blomberguk.com

A mosogatógép energiafelhasználása több dologból adódik össze. A forgó részek mozgásáról a víznyomás gondoskodik, de ezt elő kell állítani, és persze a mosogatáshoz forró vízre van szükség, a felfűtés pedig energiaigényes folyamat. Ráadásul a vízhasználat is magasnak tűnik, hiszen sok edényt kell elmosni, amellett az öblítés már egy másik adag vízzel történik. Pedig a számok kedvezőek, hiszen a gép jóval kisebb mennyiségű energiát használ el, mintha a kézi mosogatásánál a bojlerre támaszkodunk, ráadásul csupán mintegy 22 liter vizet fogyaszt - újabb modellek ECO programjánál nagyjából fele ennyit.

De! Csak akkor lesz valóban víz és energiatakarékos a mosogatás, ha figyelünk néhány dologra!

Csak így megy

Sokan nem szeretnek mosogatni, és számukra nem jelent gondot, ha csak beteszik a gépbe az edényeket. Mások azonban nem szeretik a mosatlan tudatát, így akár félig pakolva is beindítják a gépet. Ez pedig baj, hiszen így már bukik a megtakarított energia és víz is.

kép: water-technology.net

Egy másik bevett szokás, hogy a koszos tányérokat előbb elöblítjük, és csak utána tesszük a gépbe. Ez egyrészt felesleges, másrészt fura, hiszen ezzel az erővel már egy szivaccsal és mosogatószerrel is áttörölhetnénk a tányért, és felesleges a gépet használni.

Tény, hogy a koszos edényektől és tányéroktól a gép is szennyeződik. A tökéletes működésért és az energiamegtakarításért ezért rendszeresen tisztítani kell. Ez egy alkatrész kiemelésével is megtörténik, de sajnos hiába vegyszeres kezelés, a géptisztítókra is szükség van. Mindezekkel együtt sem jelent azonban akkora terhelést a mosogatógép a környezetnek, mint a kézi mosogatás.

lead kép: chemistryworld.com