Február 24. Szombat, Mátyás

A tudatos vásárlás nem jelent plusz kiadást, vagy csak nagyon keveset

Zöld zóna
2020. február 10. 12:00
null

A környezetvédelem otthon kezdődik, ezt mindenki tudja jól. A vásárlói magatartás, amit tanúsítunk, formálja a piacot, vagyis minél inkább keressük a fenntartható, környezettudatos termékeket, annál több jelenik meg belőlük, annál jobban átalakítjuk a kínálatot. Sokan azonban nem is vágnak bele a környezettudatos vásárlásba, mert arra gondolnak, az nagyon drága. Ez azonban nem igaz, hiszen nem kell rögtön a biopultról válogatni.

Kicsiben kezdjük

A környezettudatos vásárlást lehet kicsiben is kezdeni, méghozzá olyan lépésekkel, amik tulajdonképpen semmibe sem kerülnek. Ilyen a kis, vékony műanyag zacskók elhagyása. Ehhez lehet kapni a boltokban – egyre több helyen – kis zsákokat, amibe a zöldséget és a gyümölcsöt lehet pakolni. De megvenni sem kell, ha van otthon némi elnyúlt póló, lukas nadrág, vagy rossz függöny. Ezekből ugyanis még kézzel is gyorsan és egyszerűen lehet ilyen zsákokat varrni, és már nincs is szükség a műanyagra.

kép: rameshexports.in

Az is nagy segítség lehet a környezetnek, ha nem autóval megyünk bevásárolni, vagy ha igen, akkor nem hetente 3-szor. Egy jól kigondolt menü a hétre, és máris elegendő egyetlen alkalommal elmenni a szupermarketbe, a kenyér és a tej pedig a helyi kisboltban, sétával is elérhetővé válik

Árak

A környezettudatos termékek jellemzően valóban drágábbak valamivel, mint hagyományos társaik. A különbség pedig a legtöbb esetben nem éri el a 200 forintot sem, de a legtöbb terméknél a differencia 100 forint körüli. Ráadásul pontosan elég a pénztárcánk határáig nyújtózkodni. Egy 100-as zsebkendő 200 forint körül mozog, ha műanyag csomagban vesszük, és 250 forint, ha papírdobozban. Az újrahasznosított wcpapír sem sokkal drágább, mint hagyományos társa, a minősége pedig ugyan olyan jó.

kép: thesun.co.uk

Rengeteg műanyag csomagolású terméknek van üveg, vagy fém tartójú alternatívája, melyekújrahasznosításalényegesen egyszerűbb. És ha ezek a termékek olyanok, melyeket nem minden nap fogyasztunk, akkor a heti bevásárlásunkat sem toldja meg néhány száz forintnál többel.

Az pedig, hogy hazai termelőktől vásároljunk, sokszor csak olvasás kérdése. Az ár sokszor szinte teljesen ugyan az, csupán a származási hely eltérő, például egy fokhagyma, egy burgonya, vagy egy finom alma esetében. A bevásárlásunkat pedig hazavihetjük a saját zacskóinkban, hátizsákunkban, ezzel is kiiktatva egy felesleges műanyag hulladékot a mindennapjainkból. Csak a fent felsoroltak alkalmazása is hatalmas lépés előre, és a heti büdzsét sem toldja meg 500-600 forintnál többel.

lead kép: independent.co.uk

műanyagkörnyezetzacskóemberboltétel