Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

90%-a halott lehet annak a 11 millió facsemetének, melyeket Törökországban ültettek

Zöld zóna
2020. február 06. 16:00
null

A fásítás az egyik legjobb fegyverünk a klímakatasztrófa ellen. Nem csoda hát, hogy nagyon sok civil szervezet kezdett fákat ültetni, sőt, az államok is beszálltak a dologba, méghozzá hatalmas léptékben. Az erdészeti szakemberek azonban rázzák a vészharangot, mert az ész nélküli faültetéseknek nem sok haszna van.

Török példa

Törökországban isigénylikaz emberek, hogy lássák, a kormányuk igenis tesz a klímakatasztrófa ellen. Ennek az egyik leglátványosabb módja az erdőtelepítés, amivel sokan élnek is. Mosolyogva mennek ki az öltönyös és kiskosztümös emberek ásóval a kijelölt területre, hogy egy – egy facsemetét elültessenek. Eközben önkéntesek százai ültetnek mellettük, ahogyan tették ezt a törököknél is, 11 millió facsemetével.

kép: dailysabah.com

A kezdeményezés örömteli, de a török mezőgazdasági és erdészeti szakszervezet szerint elhibázott. Nem a megfelelő időpontban történt a telepítés, és azt nem szakemberek végezték, így a felméréseik alapján mostanra az elültetett fák 90% el is pusztult. Ennek oka az is, hogy elmaradtak az esők, és az öntözésről nem gondoskodott senki. A török kormány ugyan cáfolja a veszteséget, szerintük a fák 95%-a életben van és szépen cseperedik, de ehhez a szakszervezet csak szomorúan hozzáfűzi: még a szakemberek által ültetett csemeték közül is csak mintegy 65-70% éli túl a kihelyezést, a 95% irreálisan nagy szám lenne.

PR és természet

Amikor bejelentették a Nagy Zöld Fal tervét, és amikor elkezdték a fák telepítését Afrikában, hasonló aggályokkal éltek sokan. Nem elegendő ugyanis a térképen kijelölni egy területet, aztán milliószám ültetni a csemetéket. Ez gondos előkészítést követel, valamint az ültetés után is nyomon kell követni a fák sorsát.

kép: blog.davey.com

A kihelyezett csemetéknek ugyanis a megfelelő időben kell a földbe kerülniük, ezt nem lehet akciókhoz, vagy reklám szempontjából megfelelő időpontokhoz kötni. Ha nem hallgatunk a szakemberekre, akkor ezek az akciók csak nagyon szép, és nagyon drága csemetepazarlások lesznek, semmi esetre sem a tényleges ellenszerei a klímakatasztrófának, amire pedig tökéletesen beválnának!

lead kép: independent.co.uk

erdőpénzreklámkörnyezetcsemetefalevegő