Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Robotokkal küzdenek a korallok életéért

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A korallok fehéredése sokak számára nem más, mint a búvár turizmusra mért csapás. Mert hát mi is történik itt? Nem lesznek olyan szépek a tengerfenék egyes részei, nem lesz olyan sok bohóchal a vízben? Majd mennek máshova. Hát, sajnos nem...

Fehéredés

A korallok fehéredése egészen pontosan ezeknek az állatoknak a pusztulását jelenti. A korallállatok pedig vázukkal és életükkel is egy komplett ökoszisztéma alapjai. Mely történetesen színes és élettel teli, vagyis a búvárok is előszeretettel csodálják. A korallok azonbanlényegesennagyobb szerepet töltenek be a tengerekben annál, minthogy színes, bohóchalaknak otthont adó dolgoknak tekintsük őket.

kép: ecologyway.info

A korallok fehéredésének oka a melegedő tengervíz. Több pontos is gondokat okoz a helyzet. Egyrészt az algák pusztulása a korallok táplálkozását nehezíti, másrészt a velük szimbiózisban élő, úgynevezettzooxantellákis rosszul reagálnak a melegre. A hatására ugyanis ezek az apró lények elhagyják a korallokat, és ha nem térnek vissza, az mindkét lény halálát jelenti. A fehéredés pedig találó kifejezés, hiszen azooxantellákadják a korallok színét is.

Mi lehet a megoldás?

Jelenleg a világ korallzátonyainak 60% pusztult el, ami döbbenetesen nagy szám. Sokan sok dologgal próbálkoznak, ám most Dr. MatthewDunbabin, az InstituteforFutureEnvironmentsprofesszora robotokat hív segítségül a zátonyok megmentésére.

A korallok rendszerint egy évben egyszer, tömegesen szaporodnak. A robotok a megtermékenyült petesejteket – melyek a vízben lebegnek - gyűjtik össze, majd kis “keltetőkbe” szállítják azokat,íttpihennek néhány napot, míg kifejlődnek a kis korallbébik, majd azokat a robotok visszatelepítik a kifehéredett részekre. És itt millió számban való telepítésről van szó, vagyis a módszer igen ígéretes.

kép: popsci.com

A tudós azonban mindenképpen szeretné felhívni arra a figyelmet, hogy a korallbébik telepítése nem jelent megoldást a pusztulásra, csupán az újraélesztésben játszhat jelentős szerepet. A kis korallok sem képesek a hőhullámokat nagy számban túlélni, vagyis elsődlegesen tenni kell a klímakatasztrófa ellen, a melegedő tengerek ellen, így pedig megmenthető a tengeri ökoszisztémáknak ez a különleges, tarka gyöngyszeme.

lead kép: nationalgeographic.com