2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

Hawaii betiltaná a naptejek használatát a korallok védelmében

2019. június 14., 08:00
Hawaii betiltaná a naptejek használatát a korallok védelmében

A korallok védelme a világon mindenhol elsődleges jelentőségű feladat. Sajnos napjainkra már a legészakibb területek koralljai is fehéredni kezdtek, és az utóbbi 40 évben a Karib – térség koralljainak 80%-a pusztult el! 

Miért olyan nagy a baj? 

A korallok olyan állatok, melyek a partközeli részeken, az aljzaton találhatóak. Telepeket hoznak létre, és táplálékukat – a szerves részecskéket – a vízből szűrik ki. Léteznek fotoszintetizáló fajok is, ám még ezek is táplálkoznak a planktoni részecskékkel. 

kép: theflightdeal.com

Szerepük nagyon fontos, mivel hatalmas számú állatnak biztosítanak élőhelyet, a tenger egyik legfajgazdagabb részét létrehozva. A korallok ezen felül gazdasági jelentőséggel is bírnak, mivel a halászatban, a turizmusban, és a munkahelyek biztosításában szerepük van – méghozzá nem is kicsi. 

Ezek az állatok azonban igen érzékeny lények. A klímaváltozás a szervezetükben fehéredést okoz, mely ha tartósan jelen van, akkor az állat pusztulását okozza. Emellett jelentős probléma a kémiai anyagok jelentette terhelés, melyekre a korallok szintén rosszul reagálnak. 

A turizmus is hibás 

A turisták is hatalmas mennyiségben juttatnak kémiai anyagokat a vízbe. Még akkor is, ha különösen figyelnek arra, hogy ne szemeteljenek, hiszen a testüket a napon folyamatosan ilyen anyagokkal kenik. Igen, a naptejekről és napolajokról van szó, amik bizony tele vannak a tengeri élővilágra káros vegyszerekkel. 

kép: finder.com.au

Hawaii, hogy megóvhassa az egyébként is hatalmas károkat szenvedett koralltelepeit azt tervezi, hogy betiltja ezeknek a szereknek a használatát a partjainál. Ez ugyan drasztikus lépés, de érthető. A szakemberek ugyanis kimutatták, hogy a napvédők miatt a tengervízben jelen lévő káros anyagok mennyisége 30-szorosa a megengedett határértéknek. 

Bár tény, hogy a bőrnek szüksége van a védelemre, hiszen hiányában könnyen melanómával nézhetünk szembe, a hawaii Föld – és Természeti Erőforrások Osztályának kutatói nem tévednek, így lépni kell. A tiltás azokat a készítményeket érinti, melyek oxibenzont és/vagy oktinoxátot tartalmaznak. 

Talán a legjobb megoldás az lenne, ha természetes anyagokból készítenénk el ezeket a krémeket – amikhez sok receptet találhatunk a neten -, így a környezetkárosító hatás kikerülhető lenne. 

lead kép: afar.com

Ezek is érdekelhetnek