Június 20. Csütörtök, Rafael

Nem könnyű téli sportot környezettudatosan űzni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A téli sportok között az egyik legnépszerűbb a korcsolyázás. Ez nem is véletlen, hiszen lehetőségünk van akkor is űzni, ha nem akarunk a városból sem kilépni, és akkor sincsen baj, ha történetesen nincsen olyan hideg. Hiszen a műjégpályák akkor is üzemelnek. A kérdés csupán az, milyen áron...

Műjég?

A műjég, legalábbis az, amit ma a legtöbben ennek hívunk igazából csak azért mű, mert mesterségesen fagyasztjuk le a vizet, valamint különböző anyagokat keverünk hozzá, hogy könnyebben tartsuk fagyott állapotban. A gond azonban mindkét összetevőnél jelentkezik.

kép: balatontelevizio.hu

Sokszor foglalkoztunk már vele, hogy a hűtés akár károsabb is, mint a fűtés. Ez ebben az esetben is igaz, hiszen a hűtéshez erősen üvegház hatású gázok kibocsátása is hozzátartozik, ami nem éppen jó dolog. Még akkor is gondot jelentenek a hűtőberendezések, melyek a jégpályákat készítik, ha modern, szén-dioxid kibocsátó egységekről van szó. Ez ugyan jobb, mint a a régebbi modellek, de még messze nem az igazi. A vegyi anyagok, melyeket használnak ilyenkor – mint az erősen sós víz, vagy éppen fagyállók -mérgezőeka környezetbe jutva, vagyis itt is komoly hiányosságok vannak - írja az inhabitat.com.

Ez az egyik fontos oka annak, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC), a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és a Nemzeti Jégkorong Liga (NHL) foglalkozni kezdtek a kérdéskörrel, hiszen csak az NHL éves szén-dioxid kibocsátása vetekszik 110 000 autó kibocsátásával.

Műjég!

A technológia fejlődése teret nyit az újdonságoknak, és ez itt is így történik. Többször próbálkoztak már a történelem során olyan jég megalkotásával, amihez nem, vagy csak kis mennyiségben kell víz. Ez már fontosabb lett, mint valaha, hiszen a víz egyre értékesebb, kár arra pazarolni, hogy csúszkálhassunk rajta.

kép: milwaukeemom.com

AzXtraicenevű cég kifejlesztett egy olyan műjeget, mely főleg nagy sűrűségűpolietilánbóláll, ami a leggyakoribb műanyag a piacon. Ennek elkészítése és fenntartása is jóval költséghatékonyabb, mivel sem vizet, se akkora befektetett energiát nem igényel. Sajnos azonban megvan az a hátránya, hogy a korcsolyákmikroműanyagokatszabadítanak fel belőle, ráadásul az összekarcolt felület tisztítása is műanyaghulladékot eredményez. Ez újrahasznosítható lenne, de a tapasztalat azt mutatja, hogy erre kicsi az esély, amikroműanyagokjelentette gond pedig még abban az esetben is fennáll, ha az újrahasznosítás tökéletesen megtörténik.

lead kép: ebrokerhaz.hu