2022. december 5. hétfő
Vilma

Itt a jég, de ha felszórja sóval, az 50 000 forintba is fájhat

2019. december 5., 16:00
Itt a jég, de ha felszórja sóval, az 50 000 forintba is fájhat

Megérkezett a tél, és a jég, és persze ezzel együtt megjött a vég nélkül szórt só korszaka is. Azt azonban mindenképpen tisztázni kell, hogy aki a hagyományos sózás mellett dönt, az törvényt sért, és 50 000 forintos bírságot kockáztat. 

Mi a gond vele? 

A só egy csodálatos dolog, hiszen ízesebbé teszi az életünket. Azonban maró hatása is van, és ezt bizony a növények, különösen a fás szárú fajok igen rosszul viselik. A jogszabály éppen ezért tiltja a hagyományos, nátrium - klorid kijuttatását az olyan helyeken, ahol a vízelvezetés nem megoldott. Ha azonban jót akarunk a kertünknek, vagy a környező növényeknek, akkor erről a lehetőségről mindenképpen mondjunk le! 

kép: wetlawn.com

Mit lehet? 

A megoldás a kalcium – klorid, mely sokkal alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékony, ám maró hatása ennek is van, igaz, nem akkora, mint a natruimos társának. 

Ha kertünk van, és fatüzelésű kazánunk, vagy egy kandallónk is, akkor a hamu is a rendelkezésünkre áll. Ezt kiszórva a síkosság azonnal megszűnik, bár a jég nem olvad el. Tökéletes megoldás a növények szempontjából, mivel táplálja azokat, vagyis egy kicsit sem teszünk vele rosszat. Erős hátránya azonban, hogy boltban nem lehet kapni, vagyis sokan egyszerűen nem tudják beszerezni elegendő mennyiségben, illetve, hogy koszol. Ha ugyanis a kiszórt hamun végig sétálva a házba lépünk, akkor feketés lé távozik majd a cipő talpáról. 

kép: petersonsalt.com

Boltban is kapható az útkáli, mely egy keverék kálium-klorid, magnézium - klorid és kis mennyiségű kalcium-klorid. Ez tulajdonképpen egy környezetbarát műtrágya melyet többnyire zeolittal keverve adnak el. Jó oldala, hogy megszünteti a síkosságot, és a kertnek is jó, de csak kis mennyiségben. Egyébként a bolti műtrágya is képes erre, de ha nagyobb mennyiséget szórunk ki, akkor a növényeink bizony károsodhatnak - éppen ezért az utcára sem ideális, maximum a kis kerti utakra. 

A csúcs 

A környezetbarát megoldások közt a CMA a csúcs. A kalcium - magnézium - acetát (de minden acetát alapú síkosságmentesítő) kifejezetten környezetbarát, mivel semmilyen maró anyagot nem tartalmaz, nem tesz kárt a növényekben, nem szivárog be a vizekbe, és a talajban sem halmozódik fel. Sajnos az ára igen magas, bár nem kell belőle sokat használni. Ráadásul oldatról van szó, vagyis nem kell szórogatni sem, egy kiürült ablaktisztító flakonból is remekül ki lehet juttatni, és nem kell félteni a növényeket sem. Sőt, a fémeket vagy a díszkövet sem, hiszen ez az anyag nem marja meg a felületeket.

lead kép: newsnetwork.mayoclinic.org

Ezek is érdekelhetnek