Április 12. Péntek, Gyula

Illat, ami megmenti a bolygót a klímakatasztrófától

Zöld zóna
2020. január 01. 08:00
null

A klímakatasztrófa megfékezésére mind a mai napig nem született olcsóbb, használhatóbb és egyszerűbb ötlet az erdőtelepítéseknél. ANaturemagazinban publikált tanulmány alapján most egy új aspektusát is bizonyították a tudósok az erdőségek jótékony hatásának a klímára.

Miért kell az erdő?

Mindenképpen tisztázni kell, hogy az erdőségek nélkül az emberiségnek sincsen esélye a túlélésre. Olyan bonyolult kapcsolati rendszerrel állunk szemben, melyet egyelőre képtelenek vagyunk teljesen átlátni. Hiába tanulmányozzuk az erdők hatásait akár 100 éve is, mivel azok fejlődése és kapcsolataik kialakulása sok millió éves előnyben van velünk szemben.

kép: mobilimania.hu

Azt már tudjuk, hogy a növények a fotoszintézissel oxigént állítanak elő, és szén-dioxidot kötnek meg. Azzal is tisztában vagyunk, hogy az erdőségek a párologtatással képesek hűteni a környezetüket, sőt, hatásukra indul be a felhőképződés, komoly befolyást gyakorolva az időjárásra, ezen keresztül pedig az éghajlatra. De egy új tanulmány egy nagyon érdekes részletet is feltárt az erdőkkel, egészen pontosan a fenyvesekkel kapcsolatban.

A klíma illata

Amikor az ember egy fenyőerdőben jár, a különleges illatot biztosan értékeli. Az édeskés, semmivel össze nem hasonlítható illat a karácsonyt, a szeretetet juttatja az ember eszébe. Nem véletlen, hogy a műfenyők mellett a legtöbben fenyő illóolajat is párologtatnak.

A fenyők is termelnek illóolajat, és ez bizony nagyon hasznos a klíma szempontjából is. Az illatanyag kémiai reakcióba lép a levegő oxigénjével, és a legapróbb részecskékhez is hozzátapadva aeroszolokká duzzasztja azokat. Így pedig a már aeroszolokká vált részecskék képesek lényegesen nagyobb mennyiségben visszaverni a napsugarakat, ezzel hűsítve a levegőt. Vagyis tulajdonképpen a fenyők illata is okozza, hogy hűvösebb a levegő a fenyvesekben.

kép: phys.org

Ráadásul ez nem egy elhanyagolható, csupán érdekességként publikált jelenség. A tudósok álláspontja szerint jelentős szerepet játszik aglobálifelmelegedés lassításában, ráadásul a hatás erősödik, ahogyan a hőmérséklet nő. Legalábbis egy darabig, hiszen ilyenkor gyorsabban fejlődnek a fenyők is, nagyobb a fotoszintézis, a meleg azonban nyomást is gyakorol az erdőségekre, mely egy bizonyos ponton túl már gátolja ezt a hűsítő folyamatot, és elkezdi ölni a fákat.

Az illattal hűsítés hatását elsősorban az északi fenyvesek esetében lehet kimutatni, a leginkább Észak-Amerika, Észak-Európa és Oroszország erdőségeiben.

lead kép: elsetge.cat

erdőfenyőklímabolygóemberillat