Június 16. Vasárnap, Jusztin

Fedje pelenkával a házát - így környezetbarát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azújrahasznosításszép dolog, már ha az ember hajlandó vállalni a kellemetlenségeket. Sőt, a legjobb az, ha olyan termékkel helyettesítjük azeldobhatóakat, melyeket akár otthon is tudunk újra és újra használni. Sokszor azonban a kényelem az erősebb, és tonnaszám termeljük a szemetet, amivel nem lehet mit kezdeni. Illetve mégis, hiszen sok olyan termék van, melyről nem is gondolnánk, hogy honnan érkezik.

Pelenka és intim betét

Két olyan dolog, melyek nemújrahasznosíthatóak.Nagyanyáinkugyan megoldották mindezt úgy, hogy mosható pelenkát használtak, de ez nem csak nagyon sok munkával járt, hanem kényelmesnek sem igazán volt mondható. Az intimbetételődeirőlmár nem is beszélve.

kép: huggies.com

Nem csoda, hogy a társadalom rákapott az eldobható pelenkákra, és más higiéniai termékekre, de ezeknek is megvan a maga ára, jelesül az, hogy nem igazán lehet mit kezdeni velük. Műanyagtartalmuk miatt az égetésük nem szerencsés, felhasználásuk miatt pedig kezelésük sem éppen egyszerű.

A környezetre gyakorolt hatásuk pedig kifejezetten nagy, annyira, hogy van olyan szigetország, aholkategorikusanmegtiltották az eldobható pelenkák használatát.

Tegyük a fejünk fölé

Bár meglepő lehet, mind a pelenka, mind az intim betét felhasználható újra. Persze ehhez igen komolytisztításifolyamaton kell keresztülmenniük. És az is igaz, hogy nem ugyan arra fogják használni őket, mint eredetileg.

A tisztítás során kinyerik a termékekből a bennük lévő polimereket, vagyis gyakorlatilag a műanyagot. A visszamaradó anyagok lebomlanak, ezekkel nincsen különösebb gond. A visszanyert polimerekből pedig tetőcserepet gyártanak. Ez semmiben sem különbözik a forgalomban lévő, műanyag alapú cserepektől, maximum abban, hogy a környezetre gyakorolt hatása összehasonlíthatatlanul kisebb.

kép: alibaba.com

Külön jó hír, hogy az építőanyagok közt egyre könnyebben találhatjuk meg minden alapanyag környezetbarát alternatíváját, melyek szemétből készülnek. Az újra felhasznált fahulladékból készül lapoktól kezdve egészen a tégla újrahasznosított verziójáig, vagy a természetes alapú hőszigetelő anyagokig. Ezek pedig jelentősen zöldíthetik az építőipart is.

lead kép: parenting.firstcry.com