Június 20. Csütörtök, Rafael

Bioreaktorrá alakítana két tornyot egy tervezőcég Chicagoban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A fenntartható épületeknek megvan az a nagy előnye, hogy elképesztően jól mutatnak amellett, hogy sok pozitív dolgot adnak hozzá egy település életéhez. Erre tökéletes példa a chicagói Marina City tornyok. Persze nem a mostani állapotukban, hanem a felújításuk után.

Változó kihívások

A városok, főleg az olyan nagyvárosok, mint Chicago sohasem lesznek “készen”. Épületeket húznak fel, vagy rombolnak le, vagyis a város látképe folyamatosan változik. Egy-egy olyan szerencsés építmény van csak, melymegúszhatjaa változás, és ezek is csak akkor, ha megfelelően lehet őket átalakítani.

kép: inhabitat.com

Chicago esetében a Mariana City épületei ilyenek. Az ikonikus tornyok ugyanis igencsak elavultak, évek óta esedékes a felújításuk, ez azonban nem olyan egyszerű. Nem csak arról van szó, hogy rengeteg pénzbe kerülnek az ilyen projektek, hanem arról, hogy meg kell felelniük azoknak a kihívásoknak, amiket az egyre növekvő és egyre mérgezőbb városi környezetek jelentenek, valamint azoknak is, melyeket a klímakatasztrófa támaszt.Fenntartható épületek

Fenntartható épületek

Jelen esetben a franciaInflux_Studioadott be egy elképesztő tervet arra vonatkozóan, hogyan lehetne új életet lehelni az épületbe, és hogyan lehetne újra szimbólum az ikertornyokból. Ehhez első körben mindenképpen úgy kell átalakítani őket, hogyönfenntartóaklehessenek, vegyes használat mellett is.

De ez szinte minden felújításra igaz ma már, vagyis nem ettől különleges az elképzelés. Chicago nagyváros, és mint ilyen jellemzően igen rossz a levegője is. Ezen szeretne javítani a tervezőiroda azzal, hogy a tornyok tetejérebioreaktorokattelepíteni. Ezek olyan építmények, melyek algákat tartalmaznak, melyek megszűrik a levegőt, kivonva belőle a szén-dioxidot, és megtisztítva azt. Az algaszint felett pedig szélerőművek kapnának helyet, hiszen a toronyházak kifejezetten alkalmasak az ilyen áramtermelők telepítésére.

kép: inhabitat.com

De itt nem állnak meg a tervezők. A spanyol függőleges erdő akkora sikert aratott, hogy ma már szinte minden toronyház és nagyobb épület jelentős mennyiségű növénnyel képzelhető csak el. Ez ebben az esetben is így van, a függőleges kertek öntözéséhez pedig az épület az esővizet hasznosítaná. Most már nincs is más hátra, mint hogy a terveket elfogadják, ez azonban sajnos kétséges.

lead kép: inhabitat.com