Június 16. Vasárnap, Jusztin

A cseheknél már kötelező a biodiverzitást növelő mezőgazdaság

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A mezőgazdasági művelésnek nagy szerepe van abban, hogy az áradások ellen ma már nem nagyon lehet védekezni. Ezt pedig szerencsére egyre inkább felismerik a törvényhozók is, most éppen a cseheknél.

Miért gond?

Azért, hogy egyre több éhes szájat lehessen etetni, illetve természetesen a profit maximalizálása érdekében a mezőgazdaságban a megművelt területek mérete egyre csak nő. Ez még nem is lenne akkora baj, de sajnos a hatalmas monokultúrás táblák már nagyon nem tesznek jót a környezetnek. Puszta méretük miatt is bajosak, mindemellett sajnos a monokultúrás táblák vízmegtartó képessége sem túl jó.

kép: Czech agriculture facebook

Ez pedig több szempontból is bajos. Egyrészt azért, mert az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadékot képtelenek elnyelni, pedig erre egyre nagyobb szükség lenne. Másrészt a biodiverzitás komoly károkat szenved általuk.

Kisebbtábla, nagyobb haszon

Ma már egyre több helyen felismerik, hogy hibás a hatalmas táblákban gondolkodni. Nem csak a fent említett gondok miatt, hanem azért is, mert más módszerrel a profit tovább növelhető.

Csehországban éppen ezért 30 ha-ban maximalizálták a táblák nagyságát, és emellett kötelezővé tették azt is, hogy ezeket a területeket 20 méteres füves, takarmánynövényes, pillangós sáv válassza el. Ez nem azt jelenti, hogy itt nem lehetnek például erdős, fás, ligetes területek, a lényeg, hogy ezt a részt úgy kell kialakítani, hogy az a biodiverzitás megmaradásáttámogassa.

kép: danielnovakphoto.com

Többször volt már szó róla, hogy hiba hisszük, hogy a kisebb terület kevesebb pénzt is hoz, hiszen a beporzók intenzívebb jelenléte, vagy éppen a vízmegtartó képesség növelése a költségeket jelentősen csökkentheti, emellett pedig a terméshozam növekedhet. Ráadásul a megfelelő környezet kialakítás a kártevők ellen is védelmet jelenthet.

Ma már tény, hogy az eddigi gyakorlat tovább nem fenntartható, ha pedig a cél az, hogy az életminőség ne változzon, vagy inkább növekedjen, akkor fejlődni kell, ez pedig a természettel összhangban valósítható csak meg!

lead kép: hardi-hungary.hu