2022. december 6. kedd
Miklós

A klímakatasztrófa mellett a biodiverzitási vészhelyzetet is felismerték Ausztriában

2020. január 9., 12:00
A klímakatasztrófa mellett a biodiverzitási vészhelyzetet is felismerték Ausztriában

A klímavészhelyzet ma már a mindennapjaink része, kénytelenek vagyunk vele együtt élni, nem tehetjük meg, hogy nem veszünk róla tudomást. Ez persze rányomja bélyegét az érzelmeinkre is, a depresszió is egyre gyakoribb, és ebben a hírek is komoly szerepet játszanak. Sajnos azonban még nincs vége a rossz híreknek. 

Klímakrízis 

Az emberek ma már tisztában vannak azzal, mekkora veszélyt jelent a klímakatasztrófa az egész bolygóra nézve. El is kezdtek tenni ellene, mindenki a maga szintjén, egyelőre azonban kevés sikerrel. A kijelölt út azonban jó, már csak mielőbb végig kell menni rajta. 

kép: newhorizonliterati.home.blog

Mielőtt azonban fellélegezhetnénk, Osztrák kutatók egy újabb lesújtó hírrel jelentkeztek. Kifejtették, hogy a klímavédelmi kezdeményezések haszontalanok, ha nem vagyunk képesek rendszerben gondolkodni, ehhez pedig szorosan hozzá tartozik, hogy megértsük, nem csak a klímánk mérhet ránk borzalmas csapást, a biodiverzitás eltűnése legalább ilyen halálos fenyegetés. 

 

Biodiverzitási vészhelyzet. 

Ausztria 47 ezer állat és mintegy 5 ezer növényfaj büszke tulajdonosa, azonban ezek lassan eltűnőben vannak. Csak a költő madarak aránya az utóbbi 20 évben 42%-kal csökkent, ami nagyon magas szám, ráadásul az érintett madarak közül sok a kihalási vörös listán is szerepel. 

kép: greenr.blog.hu

A szomszédban már létezik Biodiverzitási Tanács mely arra is rámutat, hogy az európai Natura 2000 természetvédelmi rendszerbe tartozó területek 80%-a nincs megfelelő állapotban, a védelme messze nem kielégítő. A neves szakértők által alapított tanács ezért felszólítja az osztrák képviselőházat, hogy ismerjék el a biodiverzitás-krízist, és hirdessék ki a biodiverzitás-válságot, valamint hozzanak létre egy egymilliárd eurós alapot a probléma kezelésére. 

Hogy mekkora a baj azt nagyon jól mutatja, hogy a kutatók szerint a biodiverzitás jelentős sérülése az emberi civilizációk alapjait is lerombolhatja. Ennek oka, hogy az élelmiszertermelés, valamint a természeti katasztrófák elleni védelem is olyan tényezők, melyeket a biodiverzitás nélkül nem igazán leszünk képesek megoldani.

lead kép: znbc.co.zm

Ezek is érdekelhetnek