Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Vizet a kiszáradó városokba!

Zöld zóna
2019. december 25. 13:00
null

Delhiben a levegő minőségének javítása tölt be központi szerepet, így erre reagálnak a tervezők is. Fokvárosban azonban a vízhiány a központi kérdés, vagyis az épületeket és az egész várost ennek a problémának a szellemében kell újraértelmezni.

Nincs víz

A dél-afrikai Fokváros egyike azoknak a metropoliszoknak, melyek kénytelenek voltak megtapasztalni, hogy a klímakatasztrófának nem csak annyi a hozadéka, hogy melegebb van, vagy hogy “kissé” megemelkedik a tengerszint. A városaszályosidőszakokkal kénytelen szembesülni, melyek olyan sokáighúzódnak, hogy a lakosság vízfelhasználását is kénytelenek korlátozni. Sőt, a helyi vezetés már vizionálja az úgynevezett zéró napot is, amikor a közintézményekben kénytelenek lesznek szüneteltetni a vízellátást.

kép: inhabitat.com

A tiszta, iható víz olyan értéket képvisel a világban, melyet egyelőre csak azok értenek meg igazán, akiknek nem áll korlátlanul a rendelkezésére. Mi, többiek azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a víz jelenléte az életünkben nem olyan természetes, mint hisszük, és messze nem áll rendelkezésünkre korlátlan mennyiségben.

Gyűjteni kell.

Ha pedig nincs elég víz, akkor minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy összegyűjtsük, ami csak van. Ezt így gondoltaShaakiraJassattervező is, aki egy olyan, moduláris rendszerű esővízgyűjtőt tervezett, ami az épületek falára illeszthető.

A leginkább sajtreszelőre emlékeztető alkotás feladata az esővíz és a kicsapódó pára elvezetése, hogy azt később fel lehessen használni az épület szürke vízkészletében, ezzel is sok iható, tiszta vizet megtakarítva. Kialakítása éppen ezért egyszerű és vékony, így még a sűrűn lakott városokban is könnyen alkalmazható.

kép: inhabitat.com

A tervező pedig tűpontosan látja, hogy bizony a városi élet fenntartásához erősen újra kellértelmezniazokat a dolgokat, amiket egyértelműnek hittünk. A házak fala nem lehet csupasz, kellenek rá a növények és az olyan panelek, mint ez is, melyek a víz összegyűjtésére alkalmasak, így élhetőbbé téve egy betonból és fémből álló környezetet.

lead kép: inhabitat.com

vízklímaesőházvárosélet