2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

Delhi futurisztikus megoldást talált a légszennyezettség problémájára

2019. december 12., 12:00
Delhi futurisztikus megoldást talált a légszennyezettség problémájára

A városok légszennyezettsége komoly gondot jelent szerte a világon. Persze vannak olyan metropoliszok, melyek helyzete már most is több, mint elkeserítő. Jelenleg a világ legrosszabb levegőjű városa - ha az időjárási anomáliákat nem számoljuk - Delhi, ahol most egy tervezőiroda egy érdekes javaslattal állt elő. 

Delhi és a levegő 

Symbiosis Architects pro-bono, vagyis ingyen tervezett a városnak egy olyan légtisztító rendszert, melynek működtetéséhez nem kell sem áram, sem bentin, semmilyen bevitt energia, csupán némi víz. 

Hogy szükséges-e egy ilyen rendszer felállítása a városban? Tulajdonképpen létkérdés, hiszen Delhiben – de lassan a világ minden nagyvárosában - a vezető halálokok közt szerepel a légszennyezettség. Ahogyan egyre többet foglalkoznak a tudósok a kérdéssel, úgy derülnek ki egyre - másra azok a dolgok, melyeket befolyásol a légszennyezettség. A szív és érrendszeri betegségek kialakulását, a tüdőproblémákat, a pajzsmirigy panaszokat, de még a várandósság kialakulását, illetve a vetélés bekövetkezését is befolyása alatt tartja a “csendes gyilkos”. 

kép: inhabitat.com

Csakhogy nem olyan egyszerű vele felvenni a versenyt, főleg, ha a cél az, hogy valódi segítséget kapjunk fenntartható módon, amiből nem az lesz, hogy egy vagy több vállalat haszna miatt az egész projekt deformálódik, és végül már nem a köz érdekeit szolgálja. 

Mindenkié 

Ehhez mindenképpen szükséges, hogy a fenntartása igazából ne jelentsen költségeket. Éppen ezért a tervezőiroda olyan tornyokat alkotott, melyek energia felhasználása nélkül képesek a légtisztításra. Hogyan lehetséges ez? 

Az aerodinamika elveit alkalmazva hoztak létre egy csavart tornyot, az Aũra tornyot, melyet belülről növényekkel borítanak. A torony tetején a levegő beáramlik, a nővények közt megszűrődik, amivel a szálló por majdnem teljes egészében kiszűrhető, majd a torony alján távozik a tiszta, és pluszban hűvös levegő. 

kép: inhabitat.com

Nem egyetlen toronyról van szó. Az iroda tervei szerint egy hatalmas körben a város körül állítanának fel 60 méteres tornyokat, míg a városon belül hálós elrendezésben 18 méteres, 1 négyzetkilométeres, kisebb, de tökéletesen ugyan olyan építményeket. Ehhez jönnek még a járulékos elemek, jelen esetben az autók tetejére tervezett készülékek, melyekkel a lakosság is beszállhat az akcióba, illetve az „Aũra Falcon” névre keresztelt drónokat, melyek a levegő minőségét elemzik. A teljes rendszer együtt az Aũra kaptár elnevezést viseli, és nem csak mutatós, hanem nagyon hasznosnak is ígérkezik.  

lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek