Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Oltalmat nyújt az életnek a napelem - több szempontból is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Napelemeket telepíteni jó üzlet, ez nem is kérdés. Ma már azt is tudjuk, hogy képesek vagyunk annyi energiát termelni az alternatív forrásokkal, mely bőven elegendő, csupán a tárolást kell még megoldani. Most azonban kiderült még egy áldásos hatása is a napelemeknek.

Mit és hova?

A napelemekkel kapcsolatban szinte állandó kérdés, hogy hova is érdemes őket telepíteni. Hiszen ahhoz, hogy a termelés kielégítő legyen, igen nagy területre van szükség. Nyilván egy épület teteje tökéletes megoldást jelent, de sokszor egyszerűen nincsen elég tető.

kép: dailymail.co.uk

A napelemparkok többsége ennek megfelelően a földre épül, amivel viszont területet vesznek el például a fásítás elől. Ezzel azonban meg kell barátkozni, ha tiszta energiát szeretnénk. Most azonban egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy a napelemekkel borított területeken jelentősen nő a biodiverzitás.

Élet és tiszta energia

Tulajdonképpen a dolog nem annyira meglepő. A napelemparkokba ugyanis csak a technikusok járkálnak be folyamatosan, ám belőlük nincsen olyan sok. Néha a paneleket le kell takarítani, de ezen felül háborítatlan a terület. Vagyis nem ássák fel, nem tapossák le, így pedig ritka növényfajok tucatjai képesek itt megtelepedni. Ezzel párhuzamosan pedig jönnek a rovarok, velük az őket fogyasztó hüllők és kétéltűek, az őket fogyasztó madarak és így tovább.

kép: m.energytrend.com

Nem csak a ritka fajok tűnnek fel a napelemek árnyékában, hanem a többi is, így a fajgazdagság kiemelkedő. Az is igaz, hogy csak bizonyos társulásoknak kedveznek a panelek, hiszen a nyílt területet kedvelő fajok számára ez nem megfelelő.

A panelek azonban árnyékot is vetnek, ami a hüllők és kétéltűek esetében kiemelten fontos. Nem utolsó sorban pedig a mezőgazdaságnak is hasznos lehet. Egy korábbi, amerikai tanulmány már rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság és a napelemek azonos területen való alkalmazása nem csak lehetséges - amivel rengeteg helyet lehet megtakarítani -, hanem sok esetben a terméshozam növekedését is eredményezi. Vajon mekkora hozamot lehetne elérni, ha nem csak az energiatermeléssel, hanem a virágokkal kombinált gazdálkodással is egyszerre próbálkoznánk?

lead kép: mtu.edu