Május 25. Szombat, Orbán

Oltalmat nyújt az életnek a napelem - több szempontból is

null

Napelemeket telepíteni jó üzlet, ez nem is kérdés. Ma már azt is tudjuk, hogy képesek vagyunk annyi energiát termelni az alternatív forrásokkal, mely bőven elegendő, csupán a tárolást kell még megoldani. Most azonban kiderült még egy áldásos hatása is a napelemeknek.

Mit és hova?

A napelemekkel kapcsolatban szinte állandó kérdés, hogy hova is érdemes őket telepíteni. Hiszen ahhoz, hogy a termelés kielégítő legyen, igen nagy területre van szükség. Nyilván egy épület teteje tökéletes megoldást jelent, de sokszor egyszerűen nincsen elég tető.

kép: dailymail.co.uk

A napelemparkok többsége ennek megfelelően a földre épül, amivel viszont területet vesznek el például a fásítás elől. Ezzel azonban meg kell barátkozni, ha tiszta energiát szeretnénk. Most azonban egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy a napelemekkel borított területeken jelentősen nő a biodiverzitás.

Élet és tiszta energia

Tulajdonképpen a dolog nem annyira meglepő. A napelemparkokba ugyanis csak a technikusok járkálnak be folyamatosan, ám belőlük nincsen olyan sok. Néha a paneleket le kell takarítani, de ezen felül háborítatlan a terület. Vagyis nem ássák fel, nem tapossák le, így pedig ritka növényfajok tucatjai képesek itt megtelepedni. Ezzel párhuzamosan pedig jönnek a rovarok, velük az őket fogyasztó hüllők és kétéltűek, az őket fogyasztó madarak és így tovább.

kép: m.energytrend.com

Nem csak a ritka fajok tűnnek fel a napelemek árnyékában, hanem a többi is, így a fajgazdagság kiemelkedő. Az is igaz, hogy csak bizonyos társulásoknak kedveznek a panelek, hiszen a nyílt területet kedvelő fajok számára ez nem megfelelő.

A panelek azonban árnyékot is vetnek, ami a hüllők és kétéltűek esetében kiemelten fontos. Nem utolsó sorban pedig a mezőgazdaságnak is hasznos lehet. Egy korábbi, amerikai tanulmány már rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság és a napelemek azonos területen való alkalmazása nem csak lehetséges - amivel rengeteg helyet lehet megtakarítani -, hanem sok esetben a terméshozam növekedését is eredményezi. Vajon mekkora hozamot lehetne elérni, ha nem csak az energiatermeléssel, hanem a virágokkal kombinált gazdálkodással is egyszerre próbálkoznánk?

lead kép: mtu.edu