Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Most akkor napelem, vagy napkollektor?

null

Ma már egyre több tető büszkélkedik valamilyen kék panelsorral hazánkban is. Csakhogy ez nem minden esetben napelem, lehet, hogy másról van szó. Mert bizony a napelem és a napkollektor két külön dolog, ennek megfelelően érdemes átgondolni, melyikre is van szükségünk.

A napelem

A napelem a Nap sugárzást használja fel arra, hogy elektromos áramot állítson elő. Ha egy háztartás gázzal fűt és fűz, akkor a napelemekkel tulajdonképpen csak a háztartási eszközöket és a világítást üzemeltetik, jó esetben még a bojlert.

kép: marketreportgazette.com

Abban az esetben, ha egy környezettudatos otthonról van szó, akkor a fűtés is lehet elektromos. Ebben az esetben természetesen ezt is lehet napelemek segítségével működtetni. Az pedig már mindegy, hogy radiátoros rendszerrel, vagy éppeninfrapanelekkelvan összekötve a villanykazán, mindkettő működőképes és - napelemekkel együtt - olcsón fenntartható.

Napkollektor

A markáns különbség a két rendszer közt, hogy egészen másra vannak kitalálva. a napkollektor ugyanis melegvizet állít elő. Működési elve nagyon leegyszerűsítve olyan, mint a kertben felállított nagy, feketére festett hordók, illetve az ezekhez csatlakoztatott zuhany. A Nap a hőelnyelő színen át felmelegíti a hordóban lévő vizet, és már lehet is fürdeni, vagy leforrázni magunkat, attól függően, meddig volt a hordó a napon.

a napkollektor is ezt teszi, csakhogy az 50-95°C-ra melegített vizet a házba juttatja vissza. Előfordul, hogy csak a melegvízellátást fedezik ezzel a rendszerrel, de bizonyos esetekben a fűtést is meg lehet vele oldani, vagy inkább ki lehet vele egészíteni.

kép: thesuntrackers.com

Melyikkell?

Mivel mindkettőnek más az előnye, így inkább azt nézzük meg, melyik számunkra a megfelelő. Az azonban semmi esetre se felejtsük el, hogy attól, hogy gázzal fűtünk, még nagyon hasznos lehet a napeleme a házon. Igaz, hogy avillanyszámlanem a legnagyobb tétel a csekkek közt, de ha magunknak termeljük az áramot azzal csak nyerhetünk. És azzal sem érdemes példálózni, hogy áramszünetben mennyire rossz az elektromos fűtés, hiszen napelem esetén ez nem érint minket, ráadásul áramszünetben a gázfűtés sem működik.

lead kép: apod.nasa.gov