Május 21. Kedd, Konstantin

Egy vegán óvszer rendel

Zöld zóna
2019. december 23. 13:00
null

Világunkban igen sok dolgot alapjaiban vagyunk kénytelenekújraértelmezni, abban az esetben, ha környezettudatosságot komolyan vesszük. Ezek közt a legelső helyen szerepel a fogyasztás, illetve az, hogy megválogassuk, milyen termékeket is veszünk. Ebben pedig az is kiemelt szempont, hogy állati eredetű anyagokat ne tartalmazzon a termék.

Miért ne?

Mért lenne fontos, hogy a termékeink zömevegánbesorolást kapjon? Ebben az esetben, ha egy termék tartalmaz állati eredetű anyagokat, amiket az állatok nem jókedvükben adnak oda, az bizony nem éppen jó dolog. És ez a kritérium igencsak sok termékre igaz.

kép: interestingengineering.com

A leginkább a kozmetikumok piacaérezhetnémagát kellemetlenül, mikor az állatkísérletekkel olyasmit művel, ami emberhez méltatlan. A dolog persze nem ennyire fekete vagy fehér, hiszen azt sem szeretné senki, hogy a babakrémtől a gyerek bőre felhólyagosodjon, vagy a sminktől begyulladjon a szem. De nem az a megoldás, hogy ártatlan állatoknak okozunk fájdalmat.

Éppen ezen a vonalonelindulvaválik mind népszerűbbé avegántermékek köre, vagyisazoké, melyek nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat. Ezzel ugyanis a környezetre is kisebb terhelés rónak, ugyanis a tesztelő laborok kisebb szennyezéssel üzemelnek, ha állatokon nem kísérleteznek.

Mi lehetvegán?

Tulajdonképpen majdnem minden. Hogy egy nagyon jó példát említsünk, az óvszer is lehetkörnyezetbarátabb. Sokan nem is gondolnák, de a leggyakrabban alkalmazott védekezési módszer tárgya, vagyis maga a kondom is tartalmaz állati eredetű fehérjét, a kazeint. Ez az anyag az emlősök tejében található meg, és a latex gumihoz keverik, hogy az rugalmasabb legyen.

kép: bbc.com

Ám ma már a vásárlói igényekre reagálva létezik olyan startup, melyvegánóvszereket kínál. Ezekben a guminkban a kazeint egy növényi fehérjével helyettesítik, így maga a kondom iskörnyezetbarátabb, mint “normál” társai. Ez pedig fontos szempont lehet, mert bizony az óvszer igencsak gyakori a hulladékok közt, és - mivel emberi eredetű váladékot tartalmaz - veszélyes is. Azzal, hakörnyezetbarátabbá tesszük biztosan nem mentjük meg a bolygót, de azért egy kis lépést teszünk az irányába.

lead kép: mygoodtimes.in

állatóvszertermészetkörnyezetembervegán