Május 23. Csütörtök, Dezső

Egy holland műanyagcsapda jelenthet kiutat a tengereknek a műanyagszennyezésből

null

A műanyag szennyezés problémájára sok válasz érkezett már, de igazi megoldással egyik sem szolgált. Egy holland szervezet azonban egy igen egyszerű, és nem utolsó sorban olcsón megvalósítható ötletet dolgozott ki, mellyel a szennyezés egy korforgásos rendszerbe vezethető vissza, így tökéletesen meg lehet szüntetni.

RIF

A holland RIF, vagyis Újrahasznosított Sziget Alapítvány ötlete abból indult ki, hogy a tengerekről és óceánokról begyűjteni a hulladékot nagyon költséges feladat. Vagyis a műanyagokat akkor kell kifogni, mielőtt a tengerbe jutnak.

Az ötletük igazából egy úszó műanyagcsapda, mely a működéséhez semmilyen energiaforrást nem igényel, hiszen mást nem tesz, csak lebeg. A műanyagok pedig fennakadnak rajta,összegyűlnek, és csak ki kell üríteni onnan őket, majd a csapda dolgozhat is tovább.

kép: inhabitat.com

A kinyert műanyagot ezután válogatják, majd feldolgozzák, és újabb termékek lesznek belőle. Többek közt például úszó park, melyet szintén ez a szervezet hozott létre. A műanyagok így otthont nyújtanak a növényeknek, ezáltal pedig sok rovarnak, csigának, illetve az úszó kis szigetek a halaknak isbúvóhelyülszolgálnak.

Egy fecske....

Tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de ebben az esetben az olcsóság kissé átírja a rendszert. Az ötlet már nem csak Hollandiában, hanem Belgiumban és Indonéziában is termékeny talajra lelet, már itt is működnek a passzív műanyagcsapdák. A RIF pedig újabb projekteket készít elő Franciaországban, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken, és más területeken is.

Itt ráadásul nem állnak meg. Azt vallja a szervezet, hogy a tudás hatalom, vagyis oktatási programot is szerveznek, melyben a műanyagok használatának visszaszorításáról, illetve ennekmikéntjérőlbeszélnek, valamint lehetőséget biztosítanak a műanyagok tisztításába ésújrahasznosításábavaló bekapcsolódásra is.

kép: inhabitat.com

Nem csak lebegő sziget lát napvilágot a műanyaghulladékból, hanem sok más is, egyik legnagyobb sikerük egy 3D nyomtatással készült kanapé, mely nem csak mutatós, hanem erősen környezetbarát is. A módszer, melyet a RIF alkalmaz a szennyezés megszüntetésére, egyszerű, ötletes és olcsó, ráadásul még csak nem is nehéz utánuk csinálni!

lead kép: impakter.com