Június 17. Hétfő, Alida, Laura

borzalmas mennyiségű felesleges hulladékkal jár a legszebb ünnepünk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világon keletkező hulladékmennyiség egy jelentős részéért a csomagolás a felelős. A műanyaghulladék tekintetében ez az arány még nagyobb. Most, a karácsonyi időszak küszöbén pedig olyan mértékben nő meg, ami döbbenetes.

Az angolok is csomagolnak

Egy felmérés alapján az angolok legalább annyira szeretik a szép, színes, mintás és fényes csomagolópapírokat, mint mi, magyarok. Csakhogy ezzel van egy kis gond. Ezeknek a papíroknak szinte kivétel nélkül van műanyagtartalma, vagyis kifejezetten károsak a környezetre nézve. Főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a felhasznált mennyiség többsége a kukában, vagy a kazánban végzi.

kép: motherofhealth.com

És hogy mennyi ez a bizonyos mennyiség? Csak az Egyesült Királyságban a karácsonyi ajándékokhoz felhasznált papír 360 000 kilométernyi. Ezzel majdnem 9-szer lehetne körbe tekerni a Földet, és kis híján elérne a papírcsík a Holdig. És ez csupán egyetlen ország.

Csomagolásmentesen?

A felnőttek esetében a csomagolásnak nem sok értelme van, hiszen nagyon sokszor már előre tudják, mit is kapnak. Ha pedig nem, akkor is örülnek az ajándéknak, ha egyből kiderül, mi is az.

Ha ragaszkodunk a csomagoláshoz, akkor használjuk ajándék zacskókat, amiket utána tegyünk el, és használjuk újra egy következő ajándékozáshoz. Jó megoldás lehet a textil csomagolás is, hiszen ezt is gond nélkül lehet használni számtalan alkalommal.

kép: indoindians.com

Ha pedig a gyerekekről van szó, akkor válasszunk olyan papírt, mely nem tartalmaz műanyagot. Az újrahasznosított, egyszerű barna papír tökéletes megoldás lehet, és díszíteni is lehet, egy ceruza segítségével, a csomagolás kibontásának öröme megmarad, miközben a bolygó sem fuldoklik egy újabb adag, teljesen felesleges hulladékmennyiségtől.

Mit is adjunk

Azt is érdemesvégiggondolni, hogy szükséges-e egy újabb tárgy, vagy játék megvétele. A minőségi együtt töltött idő a gyerekeknek mindennél többet ér, illetve ma már könnyen lehet élményt isajándékozni. Egy kis belföldi pihenés, wellness, kirándulás vagy egy jó ebéd mind olyanajándékok, melyeknek a felnőttek sokkal jobban tudnak örülni, mint egy sokadik zokninak, haszontalan dísztárgynak, vagy más, ötlet hiányában vásárolt ajándéknak.

lead kép: beeco.green