Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A minden évben visszatérő vita, melyre egy jó válasz mégis létezik: milyen legyen a fenyő?

Zöld zóna
2019. december 14. 11:00
null

Közeledik a karácsony, és mint minden egyes évben, most is előkerül a problematika. Műfenyő, vagy igazi, vágott karácsonyfa? Ha azonban a cél a környezetvédelem, akkor egyik sem.

Ez se, az se

Minden évben sok-sok cikk foglalkozik azzal, hogy vajon melyik az ideális megoldás, ha karácsonyfát szeretnénk, de a környezetet is meg akarjuk óvni. A vágott fenyő ellen minden esetben azt hozzák fel ellenzői, hogy egyetlen fának sem kellene meghalnia egy ünnep kedvéért. Ebben teljesen igazuk is van, ráadásul a fák növekedése nem gyors, és igen sok helyet is foglalnak azokból a területekből, ahol mást, mondjuk ehető dolgokat lehetne termelni. Emellett azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a fák nem számolandók bele az erdőirtások és fakivágások okozta károkba, hiszen ültetvényekről van szó, vagyis a szén-dioxid kibocsátás szempontjából jó esetben semleges tevékenységről beszélünk.

kép: amazon.com

A műfenyőt nem kell kivágni, egyszer kell csak megvenni, és évekig használható. Akár 20-30 évig is, ami bizony pontosan ennyi fenyő életét jelenti. A gond azzal van, hogy ezután a műfenyő a kukába kerül, és bizony, mint olyan sok minden más, ez is műanyagból készül, lebomlása pedig beláthatatlan időintervallumot ölel fel. Alapesetben az újrahasznosítás működhetne, de annyi minden más, hétköznapi eszköz van, ami nem megkerülhetően műanyagból készül, hogy ha nem muszáj, ne adjunk hozzá plusz tételeket a listához.

És akkor?

Sokan próbálkoznak alternatív megoldásokkal, melyek egy fiatalokból álló háztartásban működhetnek, gyerekkel azonban kissé lelombozó lesz az eredmény, főleg a kicsiknek, akik másoknál - az oviban, a szomszédban, az iskolában - csodás, hatalmas fenyőket látnak feldíszítve.

A megoldás most is az élő fenyő, vagyis a cserepes változat. Nem kell kivágni, nem műanyag, mindenki nyer vele. Demihezkezdjünk vele, ha nincsen kertünk, vagy nem tudunk helyet biztosítani egy 20 méteresrenövőfenyőnek?

kép: downlightsnz.com

Itt jön be a képbe az ideális megoldás, méghozzá a kölcsönzés. A fák az ünnep után újra szakértő kezekbe kerülnek, így kisebb eséllyel pusztulnak bele a meleg lakások okozta sokkba. A karácsony nem arról szól, hogy millió fa leli a halálát a fények alatt, és ahulladéktermelése is lecsökken. Sajnos azonban a kölcsönzés még ritka lehetőség.

Sok önkormányzat képe helyet biztosítani arra, hogy a lakosok fákat ültethessenek. Ezek pedig lehetnek a fenyők is, amik nem visszaválthatóak. Vagyis a cserepes fenyőfánk tovább élhet, ráadásul az otthonunkat díszítheti és ez az ideális kategóriába esik.

lead kép: foodnetwork.com

műanyagfenyőkarácsonyfaszén-dioxidföld