Május 23. Csütörtök, Dezső

A legszebb, környezetbarát ajándék

null

Így, a karácsonyi rohanás hajrájában még sokszor kerül elő a kérdés: mit ajándékozzak a másiknak? Nos, ezt érdemesvégiggondolni, hiszen az ünnepi időszak megsokszorozza a hulladékmennyiséget, ráadásul sokszor teljesen feleslegesen, mert a kiválasztottajándéka megajándékozottnak semmire sem jó.

Mit adjak?

Sajnos, ahogyan egyik írás sem, ez a cikk sem tudja megválaszolni a kérdést. Inkább úgy lenne érdemes feltenni, hogy mit ne adjak? Az ajándékozáskor ugyanis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ami menő, drága, színes, vagy sokan veszik, az jó megoldás lesz.

kép: gsb.stanford.edu

A kisgyerekes szülők már sokszor megtapasztalhatták: nincs az azhiper-szuper drága játék, ami jobban lefoglalná a totyogósokat, mint egy távirányító, vagy a babákat egy üres, némi vízzel megtöltött palack. Nem az ajándék ára vagy kinézete a lényeg, hanem hogy aki kapja, az minek örülne.

A felnőttekkel könnyebb a helyzet, mert az ember megkérdezheti, hogy mit szeretnének, vagy ajándékozhat utalványt is, amit az illető arra költhet, amit tényleg szeretne. A gyerekekkel azonban más a helyzet, számukra a meglepetés is fontos. És itt a buktató: a meglepetés nem egy hatalmas ajándék. Sokkal inkább az, hogy anya és apa együtt játszik akicsivel,ami mindennél többet ér.

Üres frázisnak hangozhat, de a világon egyetlen dolog létezik csak, amit nem lehet visszavenni, amiből soha nincs elég, és ami értékesebb bármi másnál, ez pedig az idő. Nem az idegeskedés, hogy tökéletes lesz-e az ebéd, hiszen az ízével biztosan nem lesz baj. Ha meg mégis, akkor nevetünk egy jót, és lesz mit mesélni a többi összejövetelen. Az idő olyan kincs, amit adhatunk ajándékba is, és hatalmas előnye, hogy hulladékkal sem jár.

kép: ggia.berkeley.edu

De hogyan adjunk időt? Élmény formájában, egy rövid utazással, egy mozijeggyel, színházzal, de akár egy felajánlott gyerekfelvigyázással, vagy segítséggel a ház körül. Rengeteg olyan dolog van, amire lényegesen nagyobb szükségünk van, mint egy új pulcsira, vagy egy sokadik távirányítós autóra. Ezeket ajándékozni talán nem tűnik olyan jó ötletnek, de azok számára, akiknekfontosakvagyunk a velünk töltött idő sokkal értékesebb lesz, mint bármi más, amit adhatunk.

lead kép: susanday.me