Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Mérgező füstöt köp sok magyar kémény

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Javában tart a fűtési szezon, bár az időjárás egyelőre kegyes volt hozzánk. Azonban sajnos jön a hideg is, és akkor bizony füstölnek a kémények, ahogyan csak tudnak. Sokszor olyan mérgező anyagokat is eregetve, amiknek nem lenne szabad ott lennie, hiszen törvény tiltja a nem megfelelő anyagok égetését!

15 éve

Hiába mondja ki a törvény, hogy nem lehet hulladékkal tüzelni - idestova 15 éve -, ez sajnos sok esetben nem jelent semmit. Hogy ki és miért fűt szeméttel?

Elsőre mindenki azt mondaná, hogy azok, akiknek nincs másuk, nemteliknekik a gázra, vagy a fára, hiszen mindkettő tetemes összeget jelent egy olyan családnak, ahol az élelmezés is gond. Hulladék azonban itt is keletkezik, és ami ég, az meleget is ad. Ez pedig már elég ahhoz, hogy a szemét a kazánban végezze.

kép: chimneysweepsderbyshire.com

Ezzel csak az a baj, hogy a hulladék égetése közben olyan anyagok szabadulnak fel, melyek erősenmérgezőek. Miközben tüzelnek velük a kazánban, vagy éppen a konyhában, azok lerakódnak a bőrön, a tüdőben, és bizony komoly károkat képesek okozni. Ha pedig sokan teszik a szemetet a tűzbe - és bizony sokan teszik – akkor a szmog lehetősége is fokozódik, mely az egész városra nézve gondokat okoz.

Azonban nem csak a mélyszegénységben élők tüzelnek szeméttel, és sokan még csak nem is gondolnak arra, hogy éppen azt teszik!

Mi a szemét?

Sokan jóhiszeműen dobálnak olyan dolgokat atűzre, aminek nem ott van a helye. Fával akarnak fűteni, hát mehetnek a lángok közé a pozdorja lapok, a régi, törött bútordarabok, a lakkozott fák, vagy az építések során használt, de már hulladék fák is. Ezek mindegyike kezelt fa, vagyis olyan vegyi anyagok szabadulnak fel az égetésük során, melyek kifejezetten károsak, így a törvény tiltja ezek lakossági égetését.

kép: chimneys.com

Hogy rongyokat, autógumit, műanyagot és hasonlókat nem szabad égetni, azt nagyon sokan tudják, de hogy begyújtani is csak fekete - fehér újsággal lehet, azt már kevesen. A színes, fényes papír létrehozása ugyanis szintén vegyszerekkel történik, melyek a lapok égetése során kiszabadulnak a levegőbe, és hozzájárulnak a szmog, vagy az egészségügyi gondok kialakulásához is.

lead kép: umweltbundesamt.de